Obrenovac, 06.05.2021

TRGOVCI, PAŽNJA! OD DANAS ZVONI I PORESKI ALARM


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 12.03.2021.
Ko ne dobije fiskalni u radnji, to sad može i anonimno da prijavi putem aplikacije

Foto:Marina Lopičić


Preko besplatne aplikacije za pametne telefone "Poreski alarm" građani mogu da uočenu poresku nepravilnost brzo i lako prijave, saopštila je danas Poreska uprava Srbije.

Aplikacija je za adroid i Ifon uređaje, a prijava se podnosi unošenjem podataka ili slike privrednog subjekata odnosno uočene nepravilnosti. Korisnik aplikacije može izabrati hoće li prijavu podneti anonimno ili se identifikovati.

Navodi se da je moguće prijaviti pre svega neizdavanje fiskalnih računa, obavljanje neregistrovane delatnosti i angažovanje neprijavljenih radnika, kao i druge poreske nepravilnosti u poslovanju privrednih subjekata.

Kako se ističe korisnici automatski dobijaju elektronsko obaveštenje o uspešnom podnošenju prijave, koja je odmah po podnošenju vidljiva i u sistemu Poreske uprave.

"Poreska uprava Republike Srbije će u slučaju osnovanosti i potpunosti podnete prijave, preduzimati mere u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima i sankcionisati svako ponašanje koje nije u skladu sa poreskim propisima", navodi se u saopštenju. Dodaje se da će podaci dobijeni posredstvom aplikacije, uz korišćenje razvijenih alata za obradu podataka i adekvatnu primenu analize rizika, doprineti većoj efikasnosti sistema kontrole poreskih obveznika.

Aplikacija "Poreski alarm" razvijena je u okviru projekta Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama koji sprovode Poreska uprava, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) a uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske.

Građani nepravilnosti i dalje mogu prijavljivati posredstvom internet portala Poreski alarm koji je aktivan već šest godina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE