Obrenovac, 10.05.2021

IZGRADNJA TOPLOVODA OBRENOVAC - NOVI BEOGRAD (VIDEO)


Izvor: B92/Lokalne novine | Obrenovac, 10.02.2021.
Početak izgradnje moguć u junu

Foto:beobuild.rs


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je danas, posle sastanka Radne grupe za praćenje aktivnosti na realizaciji Projekta “Toplovod Obrenovac - Novi Beograd”, da bi izgradnja toplovoda mogla da počne ove godine u junu.

Mihajlovićeva je rekla da je reč o projektu vrednom 194 miliona evra, koji je važan i za Grad Beograd i za Republiku Srbiju, jer će omogućiti povećanje energetske efikasnosti, korišćenje novih energenata, kao i da se toplotna energija dobija po nižoj ceni.

”Beograd je najveći grad u Srbiji i veoma je važno da energetski bilans Beograda bude održiv i da se povećava energetska efikasnost", rekla je ona

Mihajlovićeva veruje da ćemo za nekoliko godina imati završen ovaj projekat, koji između ostalog uključuje izgradnju 28 kilometara toplovoda i četiri pumpne stanice.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je izgradnja toplovoda Obrenovac - Novi Beograd projekat koji se pominje nekoliko decenija i da će sada konačno biti realizovan.

On je naveo da će projekat omogućiti da se topla voda koja se trenutno baca u Savu, i zbog koje je Sava nekoliko stepeni toplija, koristi za grejanje, što će pored sigurnog snabdevanja toplotnom energijom imati i pozitivan uticaj na životnu sredinu.

"Na današnjem sastanku utvrdili smo dinamiku aktivnosti, kako bi radovi mogli da počnu ove godine, nadamo se u junu", rekao je Vesić.

Sastanku Radne grupe prisustvovali su i predstavnici EPS-a, EMS-a, „Elektrodistribucije Srbije“, „Beogradskih elektrana“, kao i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva finansija i Grada Beograda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE