Obrenovac, 06.05.2021

TIPI─îAN PROFIL PACIJENTA U SRBIJI


Izvor: Espreso.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 20.01.2021.
Prema ovoj analizi, prose─Źan pacijent gra─Ĺanin Srbije, lekara pose─çuje devet puta godi┼ínje

Foto:Profimedia


Tri ─Źetvrtine pacijenata u Srbiji istaklo je da je zadovoljno ili ─Źak veoma zadovoljno zdravstvenom zaštitom u našoj zemlji, mada svaki deseti korisnik bar jednom nije otišao na pregled kod svog izabranog lekara ili ga je odlo┼żio zbog nedostatka novca da plati lekove ili participaciju.

To pokazuju podaci iz Analize zadovoljstva korisnika zdravstvenom zaštitom u dr┼żavnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji za 2019. godinu, koju je sproveo Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanovi─ç Batut", u primarnim, sekundarnim i tercijarnim zdravstvenim ustanovama od 25. do 29. novembra 2019. godine.

Prema ovoj analizi, prose─Źan pacijent gra─Ĺanin Srbije, lekara pose─çuje devet puta godišnje, od ─Źega šest sedam puta svog izabranog lekara, i dva ili tri puta nekog drugog specijalistu. Najviše veruje doktorima opšte prakse i pedijatrima, a prema poslednjim objavljenim rezultatima, poverenje pacijenata u ginekologe neznatno je smanjeno.

Poverenje u izabranog lekara

Gotovo tri ─Źetvrtine korisnika nije menjalo svog izabranog lekara, a naj─Źeš─çi razlog za promenu bio je njegov odlazak iz zdravstvene ustanove. Nesporazum sa svojim lekarom je kao razlog za promenu navelo 3.8 odsto anketiranih korisnika. Najve─çi procenat pacijenata ima istog izabranog lekara du┼że od tri godine.

- Posmatraju─çi ukupno primarnu zdravstvenu zaštitu, anketirani korisnici su u proseku ostvarili za 0,2 puta ve─çi broj poseta u dr┼żavnom, a za 0,4 puta ve─çi broj poseta privatnom sektoru - navodi se u analizi.

Potpuno afirmativno mišljenje o ovim karakteristikama rada svojih izabranih lekara imalo je izme─Ĺu 61.8 odsto pacijenata (stav da lekar poznaje njihovu li─Źnu situaciju) i 82 odsto pacijenata (stav da ─çe u slu─Źaju novog zdravstvenog problema prvo oti─çi kod svog izabranog lekara)

Ne idu na pregled jer nemaju za lekove

Svaki deseti korisnik nije otišao na pregled kod svog izabranog lekara ili je taj pregled odlo┼żio, bar jednom u poslednjih 12 meseci, jer nije mogao da plati participaciju ili lekove.

U ovim slu┼żbama 3,7 odsto anketiranih korisnika izjavilo je da nema izabranog lekara, što je neznatno više u odnosu na prethodnu godinu. Samostalni izbor lekara ostvarilo je tri ─Źetvrtine anketiranih korisnika, dok 6,6 odsto nije imalo ovu mogu─çnost ve─ç im je lekar „dodeljen” u zdravstvenoj ustanovi. Gotovo tri ─Źetvrtine korisnika nije menjalo svog izabranog lekara, a naj─Źeš─çi razlog za promenu bio je odlazak lekara iz zdravstvene ustanove, u 15, 1 odsto slu─Źajeva.

Najdu┼że se ─Źeka kod ginekologa

Svaki 20. pacijent mišljenja je da lekar ne poznaje njegove probleme i bolesti koje je ranije imao, kao i da ne odvaja dovoljno vremena za razgovor sa njim.

Najmanje pregleda se zakazuje kod pedijatra, dok se na zakazani pregled najdu┼że ─Źeka kod ginekologa. Procenat pacijenata koji su ─Źekali na zakazan pregled izabranog lekara du┼że od tri dana pove─çan je u 2019. godini u odnosu na prethodnu u svim slu┼żbama, a najviše u slu┼żbi ginekologije (za skoro dva procentna poena)..

Va┼żno ponašanje medicinskih sestara

Srednja ocena opšteg zadovoljstva korisnika pru┼żenom zdravstvenom zaštitom u svim slu┼żbama primarne zdravstvene zaštite pokazala je visoko statisti─Źki zna─Źajnu korelaciju sa ponašanjem medicinskih sestara, sa karakteristikama rada izabranih lekara i karakteristikama slu┼żbe (pre svega u pogledu radnog vremena slu┼żbe i du┼żine ─Źekanja u ─Źekaonici), dok je u slu┼żbi opšte medicine i pedijatrije pokazala visoko statisti─Źki zna─Źajnu korelaciju i sa samoprocenom materijalnog stanja doma─çinstva ispitanika.

Najzadovoljniji pacijenti u Adi, ┼Żitora─Ĺi i Bosilegradu

Srednja ocena zadovoljstva korisnika slu┼żbi primarne zdravstvene zaštite najviša je u Beogradu, što je bio slu─Źaj i u 2018. godini, a najni┼ża na đÜosovu i Metohiji.

Tri zdravstvene ustanove bele┼że najvišu mogu─çu srednju ocenu opšteg zadovoljstva korisnika - 5,00 a to su domovi zdravlja Ada, ┼Żitora─Ĺa i Bosilegrad. Srednju ocenu opšteg zadovoljstva koja je ispod proseka na nivou Republike dobile su 82 ustanove. Najni┼ża prose─Źna ocena iznosi 2,25, dok je 2018. godine bila 2,83.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE