Obrenovac, 02.07.2022

3 PUTA VI┼áE DOMA─ćINSTAVA U SRBIJI MO─ćI ─ćE DA UMANJI RA─îUNE ZA STRUJU I GAS


Izvor: Kurir.rs/Beta/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 11.03.2022.
Proverite imate li i vi pravo, ovo su uslovi!

Foto:Shutterstock


Novom uredbom, ─Źije donošenje se o─Źekuje krajem prvog ili tokom drugog kvartala ove godine, administrativno ─çe biti pove─çan broj energetski ugro┼żenih kupaca tako da ─çe umesto sadašnjih oko 70.000 ubudu─çe ovakve povoljnosti mo─çi da koristi tri puta ve─çi broj doma─çinstava, i na taj na─Źin ─çe sniziti ra─Źune i za elektri─Źnu i toplotnu energiju ili za gas, najavio je danas pomo─çnik ministara rudarstva i energetike Zoran Ili─ç.

On je gostuju─çi na RTS-u rekao da je Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa Svetskom bankom uradilo analizu koja je pokazala da ─çe gotovo 200.000 doma─çinstava ste─çi status energetski ugro┼żenog kupca, kao i da nova uredba proširuje to pravo na koriš─çenje toplotne energije.

"Svi socijalno ugro┼żeni gradjani, primaoci de─Źjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, mo─çi ─çe da steknu status energetski ugro┼żenog kupca. Uveli smo i novi osnov, zdravstveni kriterijum, prema kome ukoliko imate ─Źlana doma─çinstva koji zbog bolesti mora da bude stalno priklju─Źen na aparate i neophodna mu je elektri─Źna energija za odr┼żavanje u ┼żivotu, takvo doma─çinstvo bez obzira na materijalni status Elektrodistribucija ne─çe isklju─Źiti sa sistema", objasnio je Ili─ç.

Uslovi za umanjenje ra─Źuna

Predlogom uredbe, kako je dodao, utvr─Ĺena je granica prihoda doma─çinstva do koje se mo┼że ste─çi status energetski ugro┼żenog kupca. Za doma─çinstva sa jednim ─Źlanom sada iznosi 15.115 dinara, a planirano je pove─çanje na 18.258 dinara. Za doma─çinstva koja imaju šest i više ─Źlanova, sa 36.338 dinara planirano je pove─çanje na više od 70.000 dinara.

"Prošle godine je 68.120 doma─çinstava iskoristilo pravo za umanjenje ra─Źuna i ovom uredbom omogu─çavamo da ve─çi broj njih snizi ra─Źune, ali ne samo za elektri─Źnu energiju ili gas, kako je do sada bio slu─Źaj, ve─ç i za toplotnu energiju", rekao je Ili─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE