Obrenovac, 17.05.2021

TERMINI SE VEĆ REZERVIŠU ONLAJN


Izvor: Alo.rs/Politika/I.T./Lokalne novine | Obrenovac, 01.04.2021.
Sve što treba da znate o upisu prvaka u škole

Foto:RINA


Da bi mogli onlajn da zakažu termin za upis prvaka, roditeljima iz e-uprave ukazuju da pre e-zakazivanja mora biti obavljen lekarski pregled deteta...

Skoro 67.000 mališana, sadašnjih predškolaca, stasalo je za školske klupe. Upis učenika u prvi razred osmoletki zvanično počinje 1. aprila i traje do kraja maja. U to vreme će se obaviti testiranja budućih prvaka u kućama znanja. Termini se već rezervišu onlajn, pomoću usluge e-zakazivanje termina za upis i testiranje deteta u osnovnim školama, koja je ove nedelje aktivirana na portalu e-uprave.

Drugu godinu zaredom time je za roditelje i škole upis prvaka olakšan utoliko što nije potrebno da se upisnoj komisiji dostavljaju dokumenta koja se po službenoj dužnosti mogu pribaviti u elektronskoj formi. To su: izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i lekarsko uverenje (jedino ukoliko pregled obavljen u privatnoj zdravstvenoj ustanovi uverenje se donosi nadležnima u školi).

Da bi mogli onlajn da zakažu termin za upis prvaka, roditeljima iz e-uprave ukazuju da pre e-zakazivanja mora biti obavljen lekarski pregled deteta, ili da moraju biti sigurni da će mališan sistematski u zdravstvenoj ustanovi završiti pre datuma koji biraju za dolazak u školu na procenu zrelosti mališana kod pedagoga ili psihologa. Zbog neizvesne epidemijske situacije u kojoj sve zdravstvene ustanove, ali i škole rade u otežanim uslovima, a u svakom slučaju treba izbegavati gužve, direktori mnogih osmoletki uveravaju da nema razloga za žurbu i hitno pribavljanje lekarskih uverenja za buduće školarce.

– Vidite kakva je situacija uopšte, a naročito s lekarima. Možda roditelji i da hoće ne mogu da stignu odmah da odvedu dete na sistematski. Termin za upis u prvi razred mogu da zakažu i ako dete nije obavilo lekarski pregled, potvrda o tome biće naknadno pribavljena, kao i uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa. Ukazujući na to pokušavamo da izađemo u susret roditeljima da ne budu pod tenzijom i stresom, i nismo jedini, to rade mnoge škole. Nije problem da se lekarsko uverenje dostavi naknadno, a nije problem ni preuzeti ga u elektronskoj formi kasnije, po obavljenim pregledima – objašnjava za Politiku Žarko Mušicki, direktor OŠ „Žarko Zrenjanin” u Novom Sadu, koja planira da upiše oko 180 prvaka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE