Obrenovac, 06.05.2021

TRE─ćINA REDOVNO PLA─ćALA POREZE


Izvor: novosti.rs/S.BULATOVI─ć/Lokalne novine | Obrenovac, 08.03.2021.
Od 235.000 preduze─ça koja su pro┼íle godine primila dr┼żavni minimalac, obaveze odlo┼żilo 148.305 firmi

Foto:Z.Jovanovi─ç


POMO─ć dr┼żave u vidu isplate minimalnih zarada za oko 1.050.000 zaposlenih primilo je 235.000 preduze─ça. Imali su mogu─çnost i da odlo┼że poreske obaveze koje prate ove zarade i da po─Źnu da ih otpla─çuju od 10. februara. To pravo, me─Ĺutim, nisu iskoristili svi. Prema podacima Poreske uprave, pla─çanje poreskih obaveza odlo┼żeno je za 148.305 obveznika.

U bud┼żet Srbije lane se slilo ukupno 1.099 milijardi dinara poreskih prihoda. To je za oko 4,6 milijardi dinara manje nego godinu pre. Najve─çi pad, oko 3,2 milijarde dinara, zabele┼żen je u slu─Źaju naplate poreza na dohodak gra─Ĺana, koji su i bili odlo┼żeni. Oko 2,8 milijardi dinara manje je stiglo i od poreza na dobit preduze─ça, ali su zato carine inkasirale gotovo ─Źetiri milijarde dinara više. Porez na dodatu vrednost doneo je oko 1,2 milijarde manje, a akcize oko pola milijarde dinara.

- Poreska uprava kontinuirano, na dnevnoj bazi, prati naplatu javnih prihoda i nije menjala svoje zacrtane planove naplate, koji su ostvareni u punom obimu - isti─Źu poreznici. - Prethodne godine nije konstatovan trend rasta broja poreskih obveznika koji ne izmiruju svoje obaveze u zakonski predvi─Ĺenom roku. Naplata svih najva┼żnijih javnih prihoda je uprkos vanrednim uslovima bila veoma uspešna.

Ekonomisti razliku u broju korisnika dva vida pomo─çi objašnjavaju ─Źinjenicom da najodgovorniji nisu ┼żeleli da odla┼żu pla─çanje poreza.

- Velika doma─ça i strana preduze─ça nisu iskoristila mogu─çnost da poreze pla─çaju kasnije, u ovoj godini - smatra Milojko Arsi─ç, profesor Ekonomskog fakulteta. - To su oni koji su išli logikom da ─çe ih porezi kad tad do─Źekati. Odlagali su oni koji nisu mogli da izdvoje novac za te obaveze. Ima me─Ĺu njima i onih koji su kalkulisali, ─Źekali da vide ho─çe li biti dodatnih povoljnosti, rata, otpisa dela dugovanja. I nije došlo do velikog pada naplate, jer je ve─çina delatnosti poslovala. Najve─çi pad su do┼żivele usluge, hoteli, zabava i svi vezani za njih. Frizeri koji su specijalizovani za vena─Źanja ostali su bez posla, baš kao i oni koji prave torte, iznajmljuju sale, fotografi... Ipak, to je tek deo privrede.

RATE NA DVE GODINE

UREDBOM kojom su ure─Ĺeni postupak i na─Źin odlaganja pla─çanja poreza i doprinosa predvi─Ĺeno je da rata ne mo┼że biti manja od 1.000 dinara, a privrednici dug mogu da otplate tokom najviše dve godine. Prva je na naplatu stigla 10. februara i stiza─ça istog dana i narednih meseci. Da bi dug otpla─çivali na rate, obveznici moraju redovno da izmiruju i teku─çe obaveze. U suprotnom, na naplatu im sve zaostalo sti┼że odjednom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE