Obrenovac, 27.06.2022

TA─îAN SPISAK ┼áTA SVE MO┼ŻETE BESPLATNO DOBITI OD DR┼ŻAVE!


Izvor: Kurir.rs/Mina Petrovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 07.03.2022.
Od podrške roditeljima, preko KUPOVINE STANA do LEČANJA u inostranstvu

Foto:Profimedia


Vlada Srbije od po─Źetka godine uveliko sprovodi opse┼żan program pomo─çi i podrške gra─Ĺanima Srbije. Pripremila je brojne subvencije i olakšice, kako bi svojim stanovnicima obezbedila bolji ┼żivotni standard.

Naro─Źita pa┼żnja usmerena je na roditelje, decu i mlade parove kako bi se podigao natalitet, ali i obezbe─Ĺivanje povoljnih uslova za kupovinu automobila i poljoprivrednih mašina. Pogledajte na koje donacije, podsticaje i olakšice sada imate zakonsko pravo i kako da ostvarite.

Roditeljski dodatak

S po─Źetkom 2022. godine na snazi je zakon kojim roditelji prvog deteda, ro─Ĺenog 1. januara 2022. godine i kasnije, ostvaruju pravo na nov─Źanu pomo─ç u iznosu od 300.000, umesto dotadašnjih 100.000 dinara, koja se ispla─çuje jednokratno. Dodatak za drugo dete ro─Ĺeno od 1. jula 2018. godine pa na dalje iznosi 240.000 dinara koje porodica prima u toku 24 meseci - po 10.000 dinara. Za tre─çeg mališana dodatak iznosi 1,5 miliona dinara i ispla─çuje se po 12.000 dinara u 120 mese─Źnih rata, dok se za ─Źetvrto dete izdvaja ─Źak 2.160.000 dinara, a isplata je tokom deset godina po 18.000 dinara mese─Źno. Uslov za ostvarivanje ovog prava je da je majka dr┼żavljanin Republike Srbije i da ima prebivalište u Republici Srbiji ili da ima status stalno nastanjenog stranca, uz preduslov da je dete ro─Ĺeno u našoj zemlji.

Lako do stana

Novope─Źenim mamama dr┼żava je omogu─çila pravo na novac iz dr┼żavne kase za kupovinu stana. Brak nije uslov, ali dete i visina plate jeste. Za sve majke koje ispunjuju uslove dr┼żava je obezbedila pomo─ç u visini od najviše 20.000 evra za kupovinu stana ili izgradnju ku─çe. Uslovi za ovu pomo─ç su da majka ne posedeje nekretnine u svom vlasništvu, da su plate partnera ispod dr┼żavnog proseka, odnosno da je zbir prihoda supru┼żnika manji od 138.272 dinara mese─Źno i da je dete ro─Ĺeno posle 01. januara 2022. godine. Podnošenje zahteva za subvenciju mora da bude u roku od godinu dana od dana ro─Ĺenja deteta. U ovom slu─Źaju bra─Źna i vanbra─Źna zajednica su izjedna─Źene i nisu va┼żne godine ┼żivota koje supru┼żnici poseduju.

Olakšice za studente

Najavljene su i olakšice za roditelje koji studiraju, pa tako za devojku koja zatrudni i oca deteta ne─çe va┼żiti postoje─çi rokovi, ve─ç ─çe polaganje ispita dogovarati sa profesorom. Studentkinje ne─çe gubiti godinu, niti pla─çati školarinu, ali je obaveza da studije završe do 26. godine, odnosno do 28, ako studiraju medicinu. Vlada Srbije je zaklju─Źkom preporu─Źila visokoškolskim ustanovama da iza─Ĺu u susret svim budu─çim majkama i tatama koji studiraju i omogu─çe im produ┼żetak rokova za završetak studija.

Kupovina automobila, mopeda i bicikala

Vlada Srbije donela je Uredbu o subvencionisanju kupovine elektri─Źnih i hibridnih vozila, a pravo na podsticaj imaju fizi─Źka i pravna lica kao i preduzetnici. U znak spre─Źavanja zaga─Ĺivanja okoline, dr┼żava nastavlja stimulaciju voza─Źa na kupovinu ekoloških vozila i za to obezbedila subvncije u visini od ─Źak milion eura. U zavisnosti od kategorije vozila, Uredbom je definisano pet kategorija, pa se visina subvencije kre─çe od 250 do 5.000 evra. Zahtevi za ove subvencije mogu da se podnsu Ministarstvu zaštite ┼żivotne sredine do 31. oktobrom 2022. godine. Ina─Źe, ovakva uredba je prvi put uvedena 12. marta 2020. godine, a iz Ministarstva za zaštitu ┼żivotne sredine su saopštili da je interesovanje odmah bilo veliko, te se procenjuje da je u toj godini prodato oko 800 ovakvih vozila. Tako─Ĺe, i lokalne samouprave se jedna po jedna pridru┼żuju podršci ekologije i to subvencionisanjem kupovine bicikala. Taj vid podrške gra─Ĺanima je prošle godine zapo─Źeo Grad Beograd, dok su od po─Źetka ove godine konkurse za subvencionisanu kupovinu bicikala za sada raspisali Grad Novi Sad i Niš koji gra─Ĺanima nude po 10.000, odnosno 5.000 dinara.

Le─Źenje u inostranstvu

Bud┼żetom za ovu godinu dra┼żava je izdvojila 553.765.000 dinara Fondu za le─Źenje pacijenata u inostranstvu. Za dodelu sredstava iz ovog fonda potrebno je da su iscrpljene mogu─çnosti le─Źenja u Srbiji ili da nije mogu─çe ustanoviti dijagnozu u našoj zemlji, da u inostranoj ustanovi u kojoj je predlo┼żeno le─Źenje postoji mogu─çnost za uspešno le─Źenje, da ─çe le─Źenje dovesti do poboljšanja kvaliteta ┼żivota pacijenta i sli─Źni... Od osnivanja ovog fonda 2015. godine na le─Źenje u inostranstvo je samo do 2019. godine upu─çeno preko 4.148 pacijenata, dok je u poslednjih pet godina dr┼żava za le─Źenje dece u inostranstvu i retke bolesti izdvojila 11 milijardi dinara, odnosno više od 90 miliona evra.

Besplatne ku─çe na selu Vlada Srbije u saradnji sa Ministarstvom za brigu o selu i ove godine dodeljuje bespovratna sredstva za kupovinu ku─çe na selu sa oku─çnicom. Planirano je da ove godine bude dodeljeno 500 ku─ça, a za ovaj projekat ukupno je obezbe─Ĺeno 500 miliona dinara. Uslov za u─Źeš─çe na javnom konkursu je da su podnosioci zahteva punoletni, da nemaju nekretninu na svoje ime, pri ─Źemu je ovaj konkurs prevashodno namenjen samohranim roditeljima, supru┼żnicima i vanbra─Źnim partnerima, mladim poljoprivrednicima do 45 godina ┼żivota. Još jedan od preduslova za ostvarivanje prava na ovu pomo─ç je da ukupna vrednost ku─çe sa oku─çnicom ne prelazi 1.200.000 dinara, da se nalazi van gradskih i prigradskih naselja, da su rešeni imovinsko-pravni odnosi i sli─Źno. Za ovaj konkurs mo┼żete se prijaviti podnošenjem popunjene prijave "Obrazac prijave" i kontaktiranjem jedinice lokalne samouprave na ─Źijoj teritoriji se nalazi objekat.

Nabavka poljoprivrednih mašina

Do kraja februara poljoprivrednici su mogli da se prijave za subvencionisanu nabavku mašina i opreme u biljnoj i sto─Źarskoj proizvodnji. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja mo┼że da ostvari je 800.000 dinara. Podsticaji se utvr─Ĺuju u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 odsto od ove vrednosti u podru─Źju sa ote┼żanim uslovima rada u poljoprivredi. Za nabavku mehanizacije u biljnoj proizvodi obezbe─Ĺeno je 1,2 milijarde dinara, dok je za nabavku traktora i mehanizacije u oblasti sto─Źarstva predvi─Ĺeno 360 miliona dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE