Obrenovac, 04.07.2022

UPRAVA CARINE SRBIJE OBJAVILA SPISAK!


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2022.
ŠTA SVE NE SME DA SE IZVEZE IZ SRBIJE?

Foto:Uprava carine


Uprava carina Srbije od ponoći dosledno sprovodi zaštitne mere Vlade, koje su usvojene na jučerašnjoj sednici, a odnose se na privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, smanjenje akciza za derivate nafte i izuzimanje sirove nafte i ulja dobijenih od bitumenoznih minerala od obaveze plaćanja carinskih dažbina pri uvozu.

Kako bi se pravovremeno reagovalo na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu, u narednih 30 dana zabranjen je izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, zrna kukuruza i prekrupe, kao i sirovog suncokretovog ulja uz dozvoljeno okončanje izvoznih postupaka na granici za robu stavljenu u carinski postupak po izvoznom dokumentu zaključno sa 10. martom 2022. godine.

Uprava carina je počela da sprovodi i odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od dosadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni i bezolovni benzin, kao i gasna ulja.

Sirova nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala će do 31. decembra 2022. godine biti izuzeta od plaćanja carinskih dažbina pri uvozu.

Odluka o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kao i Odluka o dopuni Odluke o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe od plaćanja carinskih dažbina u 2022. godini i Odluka o privremenom smanjenju akciza na derivate nafte, dostupne su i na sajtu Uprave carina.

Carinski informacioni sistem već sadrži sve tarifne oznake robe obuhvaćene privremenim zaštinim merama, kao i automatske poruke u vezi sa svim unetim izmenama, što će carinskim službenicima olakšati posao i sprečiti mogućnost za bilo kakav propust.

U okolnostima povećanog rizika od nestašica na domaćem tržištu, građani Srbije se mogu osloniti na to da će Uprava carina dosledno sprovoditi zaštitne mere koje donosi Vlada u cilju zaštite stanovništva i privrede, pružajući na taj način doprinos sprečavanju većih poremećaja na tržištu i očuvanju životnog standarda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE