Obrenovac, 04.12.2021

U DANSKOJ NE BI RAZUMELI RE─îI MITO I KORUPCIJA!


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 27.10.2021.
To je deo na┼íeg kulturnog nasle─Ĺa, najprimetniji su u OVOM SEKTORU

Foto:Dado ─Éilas


Zloupotreba slu┼żbenog polo┼żaja, kao i zloupotreba polo┼żaja odgovornog lica predstavljaju krivi─Źna dela koja se izuzetno ─Źesto nalaze na tu┼żila─Źkom „repertoaru“.

Advokat Nemanja Miloševi─ç zloupotrebu polo┼żaja ovlaš─çenog lica definiše kao krivi─Źno delo protiv privrede, dok je drugo delo protiv slu┼żbene du┼żnosti.

"U oba slu─Źaja radi se da neko iskoriš─çava svoj polo┼żaj prekora─Źenjem granica ili nevršenjem svog ovlaš─çenja ili du┼żnosti pribavlja sebi ili drugom licu protivpravnu imovinsku korist ili nanosi štetu tre─çem licu", pojasnio je Miloševi─ç i dodao da se po cilju prepoznaje zloupotreba slu┼żbenog polo┼żaja.

Nebojša Atanackovi─ç, po─Źasni predsednik Unije poslodavca ka┼że da je nekad dosta teško napraviti liniju izme─Ĺu zakonskih radnji i onoga gde lice iskoriš─çava svoj polo┼żaj i pravi zloupotrebu sebi u korist.

Kada treba razlikovati poklon od mita, treba znati da je mito deo istorijskog i kulturnog nasle─Ĺa, ka┼że Atanackovi─ç.

"Mi još uvek imamo tursku re─Ź bakšiš, a treba gledati da li je taj ─Źin dat pre ili posle usluge. Te tradicije su usa─Ĺene, neko se ose─ça loše ako nije dobio poklon. Kada idete u goste naj─Źeš─çe donesete pi─çe, kola─Źe, neko smatra da ljudi za šalterom treba da se ─Źaste. To je ose─çaj nas gra─Ĺana kao korisnika tih usluga. Smatramo da nam nešto ─Źini a neko samo radi svoj posao" objasnio je Atanackovi─ç i dodao da ─çe takva praksa prestati sa napretkom elektronskih dostignu─ça.

"Mito nije zloupotreba slu┼żbenog polo┼żaja, ne treba ga mešati. Dobra je volja nekom dati ─Źokoladu ili kafu, po meni je to dozvoljen poklon", rekao je advokat i zaklju─Źuje da se tako pokazuje namera, ali nije dovoljno za krivi─Źno gonjenje.

Sektor u kome ima najviše zloupotreba, kada su medijski napisi u pitanju, su gra─Ĺevinarstvo, smatra Atanackovi─ç.

"U Danskoj nas ne bi razumeli, toga nema, skoro da je iskorenjeno. Kod nas je ostalo kao obi─Źaj da se smatra ako ti je neko nešto iz društvene slu┼żbe u─Źinio, nije lepo je da mu ne vratiš", ponovio je sindikalac.

Ovom problemu se mo┼że stati na put digitalizacijom, prevencijom i obrazovanjem stanovništva, društvenom osudom, kao i efikasnoš─çu sudova, zaklju─Źuju naši sagovornici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE