Obrenovac, 17.05.2021

UGRABITE ŠANSU


Izvor: Alo.rs/Politika/M.Š./Lokalne novine | Obrenovac, 22.12.2020.
Poslodavci tra┼że ove profile

Foto:Shutterstock/Phovoir


Poslodavci su prijavili Nacionalnoj slu┼żbi za zapošljavanje potrebe za zapošljavanjem 5.293 nezaposlena, pokazuju najnoviji podaci ove slu┼żbe. Najviše su im bili potrebni radnici iz oblasti gra─Ĺevinarstva i geodezije, njih 646, potom iz elektrotehnike – 637, mašinstva i obrade metala – 628, geologije, rudarstva i metalurgije – 577…

Kada je re─Ź o zanimanjima, ubedljivo su najtra┼żeniji bili stru─Źnjaci iz oblasti gra─Ĺevinarstva, jer su poslodavci od dr┼żave tra┼żili njih 575, a bili su aktuelni i metalurzi – 539. Za njima slede i elektroenergeti─Źari – sa 501 u tra┼żenim radnikom, a poslodavci su vapili i za 430 obra─Ĺiva─Źa metala, 336 trgovaca, 272 radnika sa zanimanjem drumskog saobra─çaja...

Ipak, u oktobru nisu tra┼żili nijednog brodara, ribara niti nastavnika biotehni─Źke struke. Ponuda nije bilo ni za ko┼żare, krznare i prera─Ĺiva─Źe duvana.

U Nacionalnoj slu┼żbi uvek napominju da su me─Ĺu najtra┼żenijim kadrovima profili koji poseduju odre─Ĺenu stru─Źnost i znanje, a pre svega u oblasti gra─Ĺevinske industrije, zanata: bravari, zidari, tesari, moleri.

Tra┼że se osobe sa visokom stru─Źnom spremom u oblasti IT, kao i in┼żenjeri elektronike, elektrotehnike, farmaceuti, lekari sa specijalizacijama… To ipak ne zna─Źi da takvih lica na evidenciji Nacionalne slu┼żbe nema, nego da postoji ve─ça tra┼żnja za tim profilima.

Ina─Źe, stopa nezaposlenosti je najmanja do sada i iznosi 7,3 odsto, pohvalilo se Ministarstvo za rad, dodaju─çi i da je od po─Źetka pandemije evidentirano oko 44.105 gra─Ĺana kojima je prestao radni odnos, a koji su NSZ-u podneli zahtev za nov─Źanu naknadu zbog gubitka posla.

U pitanju su osobe koje su bile prijavljene na socijalno osiguranje, a prema podacima biroa rada, prose─Źan broj takvih gra─Ĺana je manji na mese─Źnom nivou u odnosu na isti period lane. Ina─Źe, u tre─çem kvartalu 2020. oko 2,93 miliona ljudi bilo je zaposleno, dok je broj nezaposlenih, pokazali su podaci u Anketi o radnoj snazi, u odnosu na isti period prošle godine manji je za 5,3 procenta. I ukupan broj zaposlenih je smanjen, i to za njih 2.100 što je 0,1 odsto.

Statisti─Źki podaci pokazuju i da je došlo do smanjenja neformalne zaposlenosti, za 42.900 radnika, ali i pove─çanja formalne zaposlenosti za 40.700.

Interesantni su i podaci o odsustvovanju s posla tokom tre─çeg tromese─Źja. Smanjeno je gotovo deset puta u odnosu na prethodni kvartal, i to zbog smanjenog obima posla iz tehni─Źkih ili ekonomskih razloga. U odnosu na isti period lane broj zaposlenih koji su bili odsutni s posla zbog godišnjeg odmora zna─Źajno je smanjen u tre─çem kvartalu 2020, a maltene 100.000 zaposlenih manje koristilo je godišnji odmor.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE