Obrenovac, 17.05.2021

USLOVE ISPUNJAVA 200.000 GRA─ÉANA


Izvor: Blic/Alo.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 27.04.2021.
Evo kako da dobijete besplatnu struju

Foto:Alo!/Vladimir Markovi─ç


Po Uredbi o energetski ugro┼żenom kupcu predvi─Ĺeno je da se, u zavisnosti od broja ─Źlanova doma─çinstva, umanjuje i ra─Źun za struju.

Status energetski ugro┼żenog kupca elektri─Źne energije, koji je dobijen po starom Zakonu o energetici, ima 63.874 potroša─Źa, a procene Ministarstva energetike su da ─çe novi, nedavno usvojen dokument, omogu─çiti da ovu povoljnost u Srbiji iskoristi oko 200.000 ljudi iz kategorije socijalno ugro┼żenih.

Zbog neizmirivanja svojih obaveza ove povlastice je od po─Źetka godine izgubilo 1.930 najsiromašnijh, pa pravo na umanjenje iznosa ra─Źuna za utrošene kilovate trenutno ima 61.944 korisnik. Tako ka┼żu iz EPS-a, što prakti─Źno zna─Źi da dobijanje statusa energetski ugro┼żenog kupca uslovljava i poštovanje odre─Ĺenih pravila, a jedno od njih je da kilovati koji su potrošeni iznad od onih koje dr┼żava finansira, moraju da se redovno pla─çaju.

Po Uredbi o energetski ugro┼żenom kupcu predvi─Ĺeno je da se, u zavisnosti od broja ─Źlanova doma─çinstva, umanjuje i ra─Źun za struju. Za doma─çinstvo sa jednim ─Źlanom to umanjenje je 120 kilovata mese─Źno, sa dva i tri ─Źlana od 160 kilovata, za ona sa ─Źetiri i pet ─Źlanova od 200 kilovata mese─Źno. Najviše je za porodice koje imaju šest i više ─Źlanova i iznosi 250 kilovata. Treba da se zna da pravo na umanjenje ra─Źuna ne─çe imati samo energetski ugro┼żeni kupci koji troše 6,5 puta više struje od one predvi─Ĺene uredbom.

Do olakšica za besplatne kilovate primaoci socijalne pomo─çi i de─Źjeg dodatka dolaze bez podnošenja zahteva, dok ostali, kojima je mogu─çnost data po osnovu primanja, to moraju da urade na nekom od šaltera lokalne samouprave sa brojnim papirima. Pored zahteva moraju da prilo┼że i li─Źne podatke o svim ─Źlanovima porodice, da li su na redovnom školovanju, zaposleni ili ne, visinu prihoda, podatke o stambenom prostoru koji koriste. Moraju da dostave i dokaz iz katastra iz mesta prebivališta i mesta ro─Ĺenja o posedovanju nepokretnosti, uverenje uprave javnih prihoda iz mesta prebivališta i iz mesta ro─Ĺenja. Preduslov da dobiju besplatne kilovate struje je da su im svi raniji ra─Źuni uredno pla─çeni, odnosno da nemaju dugovanja.

Prošle godine pravo na besplatnu struju imalo je jedno─Źlano doma─çinstvo sa prihodima koji ne prelaze 14.571,74 dinara, sa dva i tri ─Źlana koji mese─Źno ne zara─Ĺuju ukupno više od 21.216,14 dinara, za porodice sa ─Źetiri i pet ─Źlanova do 27.856,18 dinara, sa šest i više ─Źlanova do 35.030,72 dinara.

Dakle, dr┼żava je detaljno previdela kako i ko mo┼że da do─Ĺe do besplatnih kilovata, ali i kako mo┼że da ih izgubi, zbog ─Źega je vrlo va┼żno da najsiromašniji preuzete obaveze izmiruju. Jedna od njih je i naknada za obnovljive izvore energije, od koje ni oni nisu oslobo─Ĺeni, a koja je od januara ove godine pove─çana 4,6 puta, sa 0,093 na 0,437 dinara po kilovatu. Dakle, dr┼żava koja najsiromašniji deo stanovništva, kroz Uredbu o energetski ugro┼żenom kupcu poma┼że, s druge strane im odma┼że jer moraju da plate i ovaj namet kojom se stimulišu doma─çi i strani investitori da proizvode zelene kilovate.

Naš izvor iz Nemanjine 11 navodi da je bilo mišljenja da se ovog nameta oslobode najsiromašniji, ali se ipak odustalo.

- Pošto EPS ne mo┼że sama finansijski da podnese taj trošak i plati investitorima ovu zelenu struju, to ─Źini preko ra─Źuna svih gra─Ĺana. Pa i onih najsiromašnijih koji nisu izuzeti iz ove naknade, pa zato na i na njihovim ra─Źunima stoji izdvajanje za obnovljive izvore energije jer nigde uredbom ni zakonom ne piše da se njima taj trošak ne zara─Źunava. Mesta za odustajanje od ove obaveze nije bilo ni zbog bud┼żeta jer je za ovu godinu predvi─Ĺeno je da se za zaštitu energetskih kupaca izdvoji 1,3 milijarde dinara, što je manje nego prošle - navodi sagovornik.

Ina─Źe, povlastice za struju va┼że jednu kalendarsku godinu, pa svi koji ostvaruju to pravo moraju na po─Źetku godine da pripreme novi zahtev kako bi im ponovo stizali umanjeni ra─Źuni.

Ugro┼żeni kupac toplotne energije

Iz Ministarstva energetike ka┼żu da je novim Zakonom o energetici, pored zašti─çenih kupaca elektri─Źne energije i gasa, uveden i energetski ugro┼żeni kupac toplotne energije.

- Energetski ugro┼żeni kupac ─çe po predlogu zakona dobijati subvencije za utrošenu elektri─Źnu i toplotnu energiju ili za gas. O─Źekuje se pove─çanje broja ugro┼żenih kupaca za dva ili mo┼żda ─Źak i tri puta. Do sada je bilo oko 70.000 ugro┼żenih kupaca u oblasti elektri─Źne energije, a sa unapre─Ĺenjem kriterijuma koji su u nadle┼żnosti lokalnih samouprava, o─Źekuje se da bi taj broj mogao da se pove─ça i do 200.000. Bli┼żi kriterijumi za sticanje statusa energetski ugro┼żenog kupca i obim prava na umanjenje mese─Źne obaveze, za ure─Ĺenje ovog statusa propisuju se aktom Vlade (Uredba o energetski ugro┼żenom kupcu) - ka┼żu u Ministarstvu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE