Obrenovac, 08.05.2021

USKORO JEFTINIJE TELEFONIRANJE


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 28.02.2021.
Od 1. jula potpuno ukidanje naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana

Foto:AP/Randall Benton


Naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana biće ukinuta od 1. jula, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je naredni korak smanjenje troškova rominga između ekonomija Zapadnog Balkana i EU.

Najavila je da će plan za smanjenje troškova rominga između regiona i EU biti pripremljen do kraja 2021.

Matić je rekla da će u međuvremenu od 1. jula cena za pozive, SMS i prenos podataka u romingu u regionu Zapadnog Balkana odgovarati ceni koju građani plaćaju unutar svoje matične mreže.

- Primena evropskog principa "rominga kao kod kuće" značajno će olakšati komunikaciju i poslovanje u regionu, ali i dodatno utvrditi posvećenost Srbije regionalnom umrežavanju i povezivanju sa Jedinstvenim tržištem EU - naglašava Matić.

Navela je da se regionalni Sporazum o romingu realizuje po planu uprkos pandemijskoj krizi.

- Ministarstvo zajedno sa nadležnim ministarstvima i regulatornim telima iz regiona Zapadnog Balkana sprovodi neophodne aktivnosti potrebne za ukidanje troškova rominga - rekla je Matić.

Objasnila je da se od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine, cena poziva, SMS-a i prenosa podataka formira tako što se na cenu usluga unutar matične mreže dodaje unapred definisan iznos koji ne prelazi iznose navedene u samom Sporazumu.

Precizirala je da je počev od 1. jula 2019. godine pa do 30. juna 2021. godine predviđeno postepeno snižavanje cena rominga u nekoliko faza i to od 1. jula 2019. godine, zatim od 1. januara 2020. godine, pa od 1. jula 2020. godine, da bi od 1. jula 2021. godine došlo do potpunog ukidanja naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana.

Korisnici će plaćati usluge rominga pod istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju. U prethodnom periodu cene su snižavane na svakih šest meseci i poslednja prosečna cena za minut razgovora za odlazne pozive iznosila je oko 11 dinara, što je sniženje za oko 60 odsto.

Za poruku građani već sada, kako kaže Matić, plaćaju prosečno upola manje, s obzirom na to da je cena SMS-a sa oko devet dinara snižena na oko četiri dinara.

Kako je navela ministarka, prenos podataka po megabajtu je sa oko 30 dinara snižen na oko četiri dinara, odnosno za oko 90 odsto.

Matić je rekla da je u okviru realizacije ciljeva Digitalne agende za Zapadni Balkan, nakon ukidanja troškova rominga, predviđeno i preduzimanje koraka za smanjenje troškova rominga između ekonomija Zapadnog Balkana i EU.

- Ministarstvo zajedno sa nadležnim ministarstvima i regulatornim telima iz regiona Zapadnog Balkana i predstavnicima EU priprema plan za smanjenje troškova rominga između regiona i EU - navodi ministarka.

Navela je da će plan za smanjenje troškova rominga između regiona i EU biti pripremljen do kraja 2021. godine u skladu sa Akcionim planom za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta za period od 2021. do 2024. godine koji je usvojen na sastanku lidera u okviru Balkanskog procesa održanom u Sofiji 10. novembra 2020. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE