Obrenovac, 23.09.2023

OVI UREĐAJI KAO OD ŠALE MOGU IZAZVATI POŽAR U KUĆI


Izvor: Kurir/Lokalne novine | Obrenovac, 08.03.2023.
Vatrogasac objašnjava kako se ponašati u prvim trenucima izbijanja plamena

Foto:UROŠ ARSIĆ/MONDO


Vesti o požarima su sve češće, a u više od 90 odsto slučajeva za njihovo izbijanje odgovaran je ljudski faktor, dok su u malom broju posledica elementarnih nepogoda.

Tokom zimskog perioda su potencijalni izazivači požara uglavnom grejalice, a u letnjem periodu klima uređaji, bojler i frižider,i sve drugo što se snabdeva na električnu energiju, pa čak i punjači za mobilne telefone.

U preventivno delovanje, uz gašenje uređanja kada nismo kod kuće, bilo bi poželjno i njihovo servisiranje koje se obavlja na vreme od strane stručnih lica.

Pre dva dana požari su bili glavna tema o kojima se govorilo. Pet žrtava, samo u Novom Pazaru stradala su četiri maloletna deteta. U prostorijama FK Mladenovac stradao je ekonom kluba, istog dana došlo je i do požara u Rakovici u fabrici IMR.

Ovim povodom, gost jutarnjeg programa na Kurir televiziji je Dušan Jovanović, vatrogasac DVD "Matica" iz Zemuna.

Prvo je odgonentuo koliko je česta situacija da zbog nemarnog korišćenja grejnog tela dođe do požara.

Statistika pokazuje da je ljudski faktor odgovoran za 95% slučajeva požara. Apelujemo da se ne suši veš preko grejnih tela, a to se pogotovo odnosi na kvarcne grejalice, koje mogu lako izazvati požar, čak iako ste u prostoriji gde se suši veš. U današnje vreme, zbog materijala koji se koriste, skraćeno je vreme napretka požara i jako brzo dolaze u razbuktalu fazu - započeo je Jovanović.

S obzirom na to da je otac iz Novog Pazara pokušao da spasi decu, pa je tako zadobio opekotine većeg stepena, Jovanović je savetovao šta bi trebalo da uradimo u trenutku kada primetimo da kreće požar:

Ako je požar u početnoj fazi, trebalo bi da se pokuša sa gašenjem. U slučaju da je nemoguće ugasiti požar, neophodno je što brže napustiti prostor. Kretati se što bliže podu, puzeći ili čučeći, kako se ne bi udisali produkti sagorevanja, na dnu uvek ostane više vazduha nego dima. Trebalo bi zatvoriti vrata prilikom izlaska iz te prostorije, odnosno zaustaviti protok kiseonika koji bi dodatno razbuktao požar.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE