Obrenovac, 10.05.2021

UBUDUĆE MANJI POREZ ZA POMOĆNE OBJEKTE


Izvor: Kurir.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 13.03.2021.
Namet se plaća po novim osnovicama

Foto:Shutterstock


Porez na imovinu za pomoćne objekte plaća se od početka godine prema novim pravilima.

Do sada su ovakvi kvadrati, za koje su poreznici znali, bili oporezovani kao kuće za stanovanje ili kao poslovni prostor. Sada opštinari razlikuju šupe, kotlarnice, ostave, kokošinjce, sušare...

Vlasnici su imali rok da do kraja januara podnesu poresku prijavu i promene vrstu nepokretnosti, a svi koji su to i učinili mogu da se nadaju manjim poreskim obavezama. Ko nije znao, ima šansu da 15 dana po dobijanju rešenja prijavi promenu i porez plaća na osnovu cene garaža i pomoćnih objekata.

Vlasnici čije su dvorišne građevine bile "ispod radara" poreznika, ukoliko ih sada otkriju, mogu da "zarade" obaveze i za najviše pet godina unazad. To je rok u kome ne zastareva naplata ovih nameta. Obračun po ceni pomoćnih objekata, međutim, važi od ove godine i primene izmenjenog zakona. Za godine unazad poreznici bi obračunavali porez po ceni kuće ili poslovnog objekta.

- U slučajevima kad obveznik nije podneo prijavu o promeni vrste nepokretnosti, pa rešenje bude doneto na "staru" grupu, obveznik može u roku od 15 dana da uloži žalbu kako bi se porez na imovinu za pomoćni objekat utvrdio razvrstavanjem u ispravnu grupu nepokretnosti - odgovaraju u beogradskom Sekretarijatu za javne prihode.

Za sve pomoćne objekte za koje se utvrdi da treba da se premeste iz grupe "poslovni objekti" ili "kuća za stanovanje" u grupu "garaža i pomoćni objekti", porez za 2021. godinu biće utvrđen u manjem iznosu, uzimajući u obzir da su prosečne cene ove grupe nepokretnosti po zonama manje od prosečnih cena poslovnih objekata i kuća za stanovanje.

Građani koji su i dosad plaćali porez na pomoćne objekte, obavezu do stizanja ovogodišnjeg rešenja plaćaju po prošlogodišnjem rešenju. Ukoliko lokalni poreznici, na osnovu poreskih prijava i dostupne dokumentacije, sada prvi put obračunaju porez za neki objekat, vlasnici će moći bez kamata da plate obavezu 15 dana po dobijanju rešenja.

- Porez na imovinu fizičkih lica plaća se tromesečno u iznosu utvrđenom rešenjem i u roku od 45 dana od dana početka tromesečja - kažu u Sekretarijatu za javne prihode.

Poreski obveznici koji imaju rešenja za prethodnu godinu do dobijanja novih rešenja akontativnu obavezu plaćaju u visini obaveze za poslednji kvartal prethodne godine, bez obračunavanja bilo kakve kamate. Poreske obaveze koje se utvrđuju rešenjem za 2021. godinu, kao i razlika u odnosu na akontacionu obavezu, dospevaju nakon dostavljanja tog rešenja.

Važna informacija za poljoprivrednike

Pomoćni objekti koji se koriste za primarnu poljoprivrednu proizvodnju ili proizvodnju hrane neće se oporezovati. Porez će se međutim obračunavati i naplaćivati ukoliko su ti objekti ustupljeni drugima radi zarade.

Poreski tretman pomoćnih objekata menjan je više puta. Do 2013. godine bila je propisana grupa "drugi građevinski objekti" koja je izmenom ovog zakona od 2014. godine ukinuta.

Uvedene su nove grupe: "stan", "kuća za stanovanje", "garaža" i "poslovni prostor" u koje su morali da se razvrstaju i pomoćni objekti. Prema mišljenju Ministarstva finansija, u zavisnosti od toga da li su pomoćni objekti u funkciji stanovanja ili poslovanja oni su se razvrstavali u grupu "kuća za stanovanje" ili u grupu "poslovni prostor".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE