Obrenovac, 17.05.2021

UTICAJ POOŠTRAVANJA MERA NA PRIVREDU


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 28.02.2021.
Strpljenje uz pomo─ç dr┼żave za izlazak iz krize

Foto:Dado ─Éilas


Dodatno zatvaranje privrede ote┼ża─çe njeno poslovanje, ugroziti likvidnost firmi, time i radna mesta, ali o─Źekujemo da ─çe privreda uspeti da prevazi─Ĺe probleme za šta ─çe biti potrebna dodatna pomo─ç dr┼żave, ka┼że povodom novih mera kriznog štaba pomo─çnik direktora za strateške analize Privredne komore Srbije Bojan Stani─ç.

Ta dodatna pomo─ç ─çe, prema njegovim re─Źima, morati da se usmeri ka najugro┼żenijim delatnostima, posebno onim koje su sada ograni─Źene novim merama zatvaranja.

Stani─ç isti─Źe da je u celoj pri─Źi oko epidemije i ekonomije neophodno sa─Źuvati populaciju, jer podaci Republi─Źkog zavoda za statistiku pokazuju da je negativni prirodni priraštaj ovog januara zna─Źajno pogoršan u odnosu na januar 2020. godine.

"Zato mora da se omogu─çi da se ova kriza prebrodi sa što manje ljudskih ┼żrtava. Neophodno nam je strpljenje i dodatna podrška dr┼żave privredi", ka┼że on.

Kao pozitivno navodi to što imamo tre─çi paket pomo─çi koji je selektivniji i usmeren na najugro┼żenije sektore ali i da se novim zatvaranjem stvara dodatni nedostatak sredstava za prebro─Ĺavanje krize i o─Źuvanje ekonomskog potencijala.

Na pitanje, koliko je ─Źetvrti paket pomo─çi realan, on ka┼że da je ovde rešenje na strani fiskalne politike.

To, kako navodi, zna─Źi ve─ça davanja dr┼żave i dodatno zadu┼żivanje, ali dobro je, dodaje, što su troškovi zadu┼żivanja na globalnom nivou i dalje niski i što to ne predstavlja veliko dodatno optere─çenje za dr┼żavu.

Dodaje da je u takvim uslovima dr┼żavi lakše da pozajmi za finansiranje gubitaka privrede, dakle da daje, da bi kasnije dobila mnogo više kroz poreze i o─Źekivani privredni rast.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE