Obrenovac, 05.12.2021

USVOJEN NOVI ZAKON, KAZNE I DO MILION DINARA


Izvor: Alo/Tanjug/M.G./Lokalne novine | Obrenovac, 09.10.2021.
Komunalna milicija dobila ovlašćenje da meri i kontroliše buku

Foto:Alo.rs/Masanori Jošida


Skupština Srbije usvojila je Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini kojim se prenose ovlašÄ‡enja za merenje i kontrolu buke u ugostiteljskim objektima na komunalnu miliciju.

Novim zakonom će svaki komunalni milicionar biti ovlašÄ‡en da reaguje na licu mesta, jer će imati taj uređaj za merenje nivoa buke, takozvani fonometar, i moći će da upozorava, ali i da oduzme sredstva sa kojih se emituje muzika, ali i da zabrani rad objekta.

Zakon o zaštiti od buke predviđa uspostavljanje jedinstvenog sistema i utvrđivanje mere zaštite kako bi se smanjili štetni efekti buke na zdravlje ljudi, utvrdile granične vrednosti i javnosti obezbedio pristup tim informacijama.

Novčanom kaznom od 200.000 dinara komunalni milicionar kazniće za prekršaj ugostitelja ako emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti. Ukoliko ponovi prekršaj kazna je od 500.000 do 1.000.000 dinara.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je u raspravi da se zakon usklađuje sa direktovom Evropskog parlamenta i Saveta o proceni i upravljanja bukom u životnoj sredini.

Ona je dodala da je zakonom preciznije definisano šta je buka u životnoj sredini, te da je prosirenja lista izvora buke, kao i nadležnih organa za izradu straetških karata buke i akcionih planova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE