Obrenovac, 05.12.2021

UKOLIKO ODETE NA BOLOVANJE, MO┼ŻETE OSTATI BEZ PLATE?!


Izvor: Espreso/Informer/Lokalne novine | Obrenovac, 26.09.2021.
Novi pravilnik za zaposlene sadr┼żi BITNE IZMENE!

Foto:Profimedia


Uvedena je novina u propisima u oblasti zdravstvenog osiguranja, koja bi trebalo da pomogne zaposlenima. Ipak, mnogima je ovo zakomplikovalo odlazak na bolovanje.

Novina je da poslodavac ne bi trebalo da zna od ─Źega mu zaposleni boluje, ako ne ┼żeli da ka┼że. U tom slu─Źaju sasvim je dovoljno da u rubrici gde se upisuje dijagnoza, jednostavno stoji - bolest, povreda na radu, nega deteta ili profesionalna bolest. Kako ka┼żu nadle┼żni, na taj na─Źin se štite podaci o li─Źnosti, te da je dovoljno da slu┼żbe samo treba da budu obaveštene o odsustvu i ništa više.

Ova novina uvedena je izmenama propisa u oblasti zdravstvenog osiguranja. Me─Ĺutim, ve─çina beogradskih domova zdravlja i dalje radi po starim propisima.

"Sredinom avgusta dopis Ministarstva zdravlja stigao je u našu ustanovu, ali do sada ga nismo primenili. Dok se ne usklade svi obrazci, radimo po starom", ka┼żu u Domu zdravlja "Vo┼żdovac".

S druge strane, zdravstvene ustanove koje su po─Źele da ispisuju doznake po novom, osiguranicima stvaraju problem. Naime, kada radnik papir donese u firmu, a slu┼żbenik ga dalje pošalje Fondu, odande ga, zbog nepotpunih podataka ponovo vrate u firmu, a poslodavac osiguraniku da ga dopuni u domu zdravlja. Tada zaposleni treba ponovo da ide kod izabranog lekara po šifru. U suprotnom ne─çe dobiti naknadu zarade za vreme bolovanja. Tako, iako bolestan, mora dva puta kod doktora.

Milan Marinkovi─ç, poverenik za informacije od javnog zna─Źaja, objasnio je da je problem u neusaglašenosti podataka i jedini na─Źin da se problem reši je da se propisi izme─Ĺu medicinskih ustanova i RFZO usklade.

"To bi moglo da se reši elektronskom razmenom informacija izme─Ĺu Fonda i domova zdravlja, pri ─Źemu niko drugi ne─çe u─Źestvovati u toj komunikaciji. Izabrani lekar bi tada mogao da ispiše šifru bolesti", objašnjava poverenik i dodaje da je šifra bolesti zadiranje u privatnost zaposlenog i da taj podataka ne bi trebalo da stoji u doznakama.

Me─Ĺutim, u Republi─Źkom fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da njihove filijale nisu u mogu─çnosti da kontrolišu obra─Źun naknade zarade za vreme bolovanja. Po Zakonu o zdravstvenom osiguranju, u mati─Źnu evidenciju unosi se i podatak o dijagnozi bolesti ili povrede, jer postoji tehni─Źka nemogu─çnost obra─Źuna bez ovog podatka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE