Obrenovac, 13.06.2021

U OVOJ ZEMLJI SU INSEKTI POSLASTICA


Izvor: Kurir.rs/R.K./Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2021.
Kilogram skakavaca 40 odsto skuplji od kilograma govedine!

Foto:Reuter


Larve brašnara uskoro će i zvanično biti odobrene u Evropi za ishranu ljudi, a u brojnim prehrambenim proizvodima širom sveta uskoro bi mogli da se nađu i kućni popci, trakasti zrikavci, crna vojnička muva i migratorni skakavac!

Iako mnogi građani Srbije insekte ne vole da vide ni na razdaljini od dva metra, brojni stručnjaci i istraživanja pokazuju da su ove neomiljene životinje veliki izvor proteina, gvožđa i kalcijuma te da su hranljivije čak i od govedine.

U brojnim zemljama sveta insekti su tradicionalno deo ishrane, pa se, kako za Kurir kaže dr Dušan Petrić, profesor entomologije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, u nekim zemljama tretiraju kao delikatesi. Takva im je i cena.

- U Ugandi se skakavci smatraju delikatesom, tako da kilogram skakavaca košta za 40 odsto više od kilograma govedine. I na Tajlandu su skakavci najpopularnija grupa insekata u ljudskoj ishrani, te neki farmeri gaje kukuruz u cilju ishrane skakavaca - kaže prof. Petrić.

Prof. Petrić kaže i da je nutritivna vrednost insekata visoka tako da se mogu koristiti kao adekvatna i zdrava alternativa morskoj ribi, piletini, govedini i svinjetini.

- Insekti su bogati proteinima i zasićenim (dobrim) masnim kiselinama, gvožđem i cinkom. Inače, nedostatk gvožda predstavlja najčešći i najrašireniji nutricionistički poremećaj. U zemljama u razvoju od anemije pati svaka druga žena i oko 40 odsto dece predškolskog uzrasta, a zanimljivo je da su neka istraživanja pokazala da je sadržaj gvožđa u većini jestivih insekata jednak ili veći u odnosu na govedinu - objašnjava sagovornik.

Da li biste ovo jeli?! Žuti brašnasti crvi uskoro u ljudskoj ishrani

Države članice EU postigle su dogovor da se larve žutog brašnastog crva mogu označavati kao "inovativna hrana" sigurna za jelo, objavila je Evropska komisija. Ovaj insekt biće prvi u Evropi koji je odobren kao hrana, te bi uskoro u prodavnicama širom kontinenta mogli da se nađu slatkiši, keks, testenine i pljeskavice začinjeni ovim larvama!

Naime, stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, koji čine predstavnici svih zemalja EU, a kojim predsedava predstavnik EK, dao je 3. maja povoljno mišljenje o nacrtu pravnog akta kojim se odobrava stavljanje na tržište ovog crva kao nove hrane.

- Žuti brašnasti crv biće prvi insekt koji je ikada odobren kao hrana u EU. Odobrili smo stavljanje na tržište nakon pozitivne ocene Evropske agencije za bezbednost hrane. U narednim sedmicama biće usvojen zakon kojim će se u potpunosti omogućiti uvođenje osušenog žutog brašnastog crva na tržište širom EU - saopštila je EK i dodala da je se ovi osušeni insekti mogu konzumirati u celini, u obliku grickalica ili kao sastojak hrane u brojnim prehrambenim proizvodima.

Prisustvo žutog brašnastog crva moraće da bude jasno označeno na prehrambenim proizvodima posebno zbog mogućih alergija, a komisija je navela da u ovom trenutku postoji još 11 zahteva za korišćenje insekata u ishrani.

Odluka evropskih regulatornih tela je očekivana s obzirom da se već godinama zna da su insekti izvor jako vrednih kvalitetnih belančevina, a neki od njih su i prilično masni, te se mogu porediti sa ozbiljno masnim svinjskim mesom, kaže za Kurir nutricionista prof. dr Jagoda Jorga.

- Belančevine su izuzetno važne u ishrani za imunitet, kao i za rast i razvoj dece, ali su one i najskuplje u proizvodnji. Mnogo je skuplje proizvesti kilo bifteka nego kilo pšenice. Korišćenje insekata u ishrani, pored nutritivnog značaja, korisno je i sa aspekta zaštite životne sredine. One su već davno na jelovnicima u nekim delovima sveta, a pre nekoliko godina i u prodavnicama u Švajcarskoj se mogu naći burgeri od skakavaca - kaže dr Jorga i dodaje da se posebno skakavci i larve svilenih buba ističu po količini kvalitetnih belančevina.  

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE