Obrenovac, 27.06.2022

UKOLIKO PLANIRATE DA UPIŠETE FAKULTET U BEOGRADU OVO TREBA DA ZNATE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 27.01.2022.
Evo koliko studenata mo┼że da upi┼íe fakultete u PRESTONICI

Foto:Profimedia


Na sednici Senata doneta je politika upisa studenata na Univerzitet u Beogradu za školsku 2022/2023. godinu. Prema trenutno akreditovanim studijskim programima na Univerzitetu postoji mogu─çnost za upis 27.824 studenta, saopšteno je posle sednice.

- Politika upisa je pripremljena na osnovu dugogodišnjeg pra─çenja i analize upisa u prvu godinu studijskih programa svih vrsta i stepena studija, kao i u skladu sa va┼że─çim zakonskim propisima i aktima Univerziteta.

Dva su cilja donošenja politike upisa: usaglašavanje postupaka i ujedna─Źena primena dogovorenih procedura upisa studenata u prvu godinu na svim fakultetima Univerziteta, pravovremeno i jasno informisanje svih zainteresovanih o mogu─çnostima, uslovima i kalendaru upisa. Univerzitet ─çe raspisati konkurs za upis studenata u školsku 2022/23. godinu samo za studijske programe koji u trenutku raspisivanja budu akreditovani. Na Univerzitetu u Beogradu je, u ovom trenutku, akreditovano 352 studijska programa - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Broj studenata koji se upisuje na studijske programe mora biti u skladu sa Odlukom o akreditaciji i ne mo┼że biti ve─çi, a Fakulteti mogu predlo┼żiti upis manjeg broja studenata. Prema trenutno akreditovanim studijskim programima na Univerzitetu postoji mogu─çnost za upis 27.824 studenta. Fakulteti treba da do 01. februara dostave podatke o studijskim programima za koje se raspisuje Konkurs, broj studenata i visinu školarine. Tako─Ĺe, Fakulteti su u obavezi da dostave precizne uslove upisa i druge elemente koji su sastavni deo teksta Konkursa za svoje studijske programe do 01. aprila.

Politika upisa sadr┼żi detalje o uslovima za upis, dodatnom vrednovanju uspeha na takmi─Źenjima, priznavanju stranih visokoškolskih isprava, kvotama studenata (bud┼żetski, samofinansiraju─çi, van kvote), upisu po afirmativnim merama i upisu studenata sa hendikepom, kao i stipendistima po projektima "Svet u Srbiji" i "Srbija za Srbe u regionu". Radi blagovremenog pru┼żanja informacija i priprema za sprovo─Ĺenje upisa utvr─Ĺen je Kalendar za upis studenata u prvu godinu na sva tri nivoa studija, za školsku 2022/2023.godinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE