Obrenovac, 13.06.2021

USKORO POREZ NA KRIPTOVALUTE


Izvor: nova.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 21.05.2021.
Plaa se i za kapitalnu dobit

Foto:Andrew Vaughan / PA Images / Profimedia


Još mesec dana i poinje primena Zakona o digitalnoj imovini zbog koga emo na kriptovalute morati da plaamo i porez na nasledstvo i porez na kapitalnu dobit. Zakon je praktino stupio na snagu u novembru prošle godine, njegova primena poinje 30. juna ove godine, a uz njega idu i troškovi kakve do sada nismo poznavali.

Kako piše „Blic“, re je o tome da ukoliko na poklon dobijete bitkoin, eterijum ili neku drugu od desetina poznatih kriptovaluta i u Srbiji, morate da platite i porez. Takoe, ukoliko zaradite na kriptovalutama, moraete da platite i porez na kapitalnu dobit. Ove obaveze predviene su novim propisima, i to su dodatna oporezivanja o kojima bi graani trebalo da povedu rauna.

Na prvi pogled 15 odsto ne deluje puno. Meutim, u sluaju kupovine/prodaje kriptovaluta, razlike u nabavnim i prodajnim cenama su esto ogromne, tako da iznos poreza mo鱉e i te kako da varira u zavisnosti od dobitka koji ste ostvarili, pa e i tih 15 odsto odjednom delovati previše.

Postoje onlajn servisi gde se mogu kupiti i prodati kriptovalute. Takoe, postoje i automati u nekoliko gradova (Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica i Inija) gde se kriptovaluta kupuje i prodaje za keš.

Prema Zakonu o spreavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji se primenjuje od 1. aprila 2018., neophodno je da korisnici prou proceduru verifikacije, slino kao pri otvaranju bankovnog rauna.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE