Obrenovac, 29.11.2021

U SRBIJI OSIGURANO SVEGA 15 ODSTO POVRŠINA KOJE SE OBRAĐUJU


Izvor: Alo.rs/S.─Éor─Ĺevi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 05.10.2021.
Osiguranje za poljoprivrednike misaona imenica

Foto:Alo


Iako nepovoljni vremenski uslovi, poput ekstremno visokih temperatura, kiše, grada i mraza nanose velike štete srpskim poljoprivrednicima ve─ç decenijama, ve─çina njih i dalje ne osigurava svoja imanja i useve. U Srbiji je i dalje svega 12 do 15 odsto osiguranih poljoprivrednih površina. 

Kako je za Alo! kazao Goran ─Éakovi─ç, predsednik Udru┼żenja novinara za poljoprivredu „Agropres“, najve─çi razlog nezainteresovanosti poljoprivrednika za osiguranje je nedovoljna informisanost i predrasuda da je osiguranje skupo.

- Štete koje mogu nastati u poljoprivredi u nekim slu─Źajevima mogu biti velikih razmera, i dovesti do potpunog uništenja ulo┼żenih materijalnih sredstava i ljudskog rada. Zbog toga je osiguranje jako bitno kako bi se eliminisao finasijski gubitak. Jeste teško da se odvoji dinar za osiguranje, ali bez toga ─çemo propasti. To ka┼żem jer sam i sam poljoprivrednik - naglašava ─Éakovi─ç.

On je tu tvrdnju obrazlo┼żio primerom malinara i kupinara, koji su ove godine imali fantasti─Źnu cenu koja je dostizala i preko 250 dinara za kilogram.

- Zamislite kako je onima kojima je grad sve uništio. Da ne pominjem bolesti koje napadaju vo─çe i useve, pa pored ne tako malih ulo┼żenih sredstava na kraju ostanete bez prihoda. A izdvajanje za osiguranje ove godine, kada podvu─Źete crtu i prodate svoje proizvode, za malinu i kupinu ispada da bi vas koštalo samo 2 ili 3 dinara po kilogramu proizvoda koje ste prodali. Na primeru šljive, taj izdatak bi vam bio 8 do 9 hiljada dinara po hektaru, tako da zaista nema jeftinije mere nego što je osiguranje - rekao je ─Éakovi─ç.

Prema njegovim re─Źima, mnogima kao opravdanje što se ne osiguraju slu┼żi to što poljoprivrednik mora da plati osiguranje ukoliko do┼żivi štetu, a dr┼żava mu ispla─çuje subvenciju tek pred kraj godine.

- Postoji apel poljoprivrednika da se ovo izmeni, i da oni koji su pretrpeli štetu imaju prednost, jer su ostali bez plodova, a imaju obavezu prema osigurava─Źu - kazao je ─Éakovi─ç.

─Éakovi─ç: Odmah se pla─ça  svega pet odsto polise, ostalo kasnije

Poljoprivrednici ─Źesto ne znaju da prilikom zaklju─Źivanja osiguranja oni pla─çaju svega pet odsto polise, što iznosi izme─Ĺu 9.000 i 15.000 dinara, u zavisnosti o kojoj vrsti vo─ça i osiguranja je re─Ź.

- On pla─ça tih pet odsto, a preostali deo pla─ça se tek po ubiranju plodova, odnosno okon─Źanju polise i to obi─Źno do kraja oktobra, dok Ministarstvo poljoprivrede do kraja te godine refundira 40 do ─Źak 70 odsto novca u pet okruga u Srbiji.

Kako dodaje, lokalne samouprave tako─Ĺe imaju pravo da daju dodatne subvencije i tako pokriju i do 100 odsto osiguranja.

Više osiguranika, manji trošak

Poljoprivredni stru─Źnjaci su jedinstveni u stavu da bi trebalo da za┼żivi ideja o obaveznom osiguranju za one poljoprivrednike koji dobiju subvencije od dr┼żave, i da bi u tom slu─Źaju osiguravanje bilo jeftinije jer bi bio ve─çi broj korisnika. Da bi se to dogodilo, kako procenjuju, potrebno je da bude osigurano više od 50 odsto poljoprivrednog zemljišta.

Biljna proizvodnja ispred sto─Źarske u osiguranju

Stru─Źnjaci Instituta za primenu nauke u poljoprivredi koji su analizirali osiguranje poljoprivrede u Srbiji, po─Źev od vrste osiguranja, preko toga šta se sve osigurava, kao i koja osiguravaju─ça društva su aktivna u osiguranju su utvrdili da je zastupljenost osiguranja u ovoj grani na dosta niskom nivou, a glavni faktori koji uti─Źu na to su nerazvijena poljoprivredna proizvodnja, kao i ─Źinjenica da osiguranje proizvodnje nije obavezno. Zaklju─Źeno je i da je osiguranje znatno više zastupljeno u biljnoj u odnosu na sto─Źarsku proizvodnju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE