Obrenovac, 05.12.2021

NOVA POJAVA U SRBIJI


Izvor: Alo.rs/Blic/I.L./Lokalne novine | Obrenovac, 05.09.2021.
Stranci rade 10 sati dnevno, 6 dana u nedelji, a cifra za koju obave posao oduševljava naše preduzetnike

Foto:Alo!/M.Š.


Dok naši majstori osvajaju tržišta zapadnoevropskih i drugih zemalja, danas po Srbiji zidaju, majstorišu, obavljaju dostave i razne druge poslove radnici iz nekoliko zemalja Afrike, Pakistana, Turske, Irana, Iraka, Sirije, Turkmenistana, Nepala, Bangladeša, Indije, ali i nekoliko komšijskih država.

Srpsku ekonomiju godinama muči hroničan nedostatak radne snage.

I dok je ova činjenica do pre samo desetak godina mogla biti tumačena kao utopijska prognoza, danas je realnost koja je iznedrila i trendove za koje se do skora tvrdilo da neće doći u Srbiji.

Danas i u našu zemlju dolazi sve više jeftine radne snaga i to iz najudaljenijih i najsiromašnijih zemalja sveta.

Praktično, dok naši majstori osvajaju tržišta zapadnoevropskih i drugih zemalja, danas po Srbiji zidaju, majstorišu, obavljaju dostave i razne druge poslove radnici iz nekoliko zemalja Afrike, Pakistana, Turske, Irana, Iraka, Sirije, Turkmenistana, Nepala, Bangladeša, Indije, ali i nekoliko komšijskih država.

Generalni trendovi u ekonomiji i demografiji uslovili su rast tražnje za različitim deficitarnim stručnim i zanatskim profilima. U nameri da obezbede preko potrebnu radnu snagu, agencije dovode radnike i iz najudaljenijih delove sveta.

Razgovarali smo sa jednim domaćim privrednom i dobili neočekivane informacije.

- Inostrani radnici ne samo da rade duže tokom dana, nego kad se sve sabere firmu koštaju i mnogo manje. Sada sam u postupku zapošljavanja njih nekoliko - do desetak. Radiće i po 10 sati dnevno, šest dana u nedelji, a osnovna plata je 320 evra, koja ne može od toga mnogo da odstupa . Sve te uslove ugovaram sa agencijom koja ih i dovodi - kaže sagovornik, preduzetnik iz Srema.

Kako dodaje njegova računica je jasna:

- Jednostavno koštaju me manje. Naši ljudi sebe cene ali često i precenjuju. Uz to, ja kao mali privatnik ne mogu da platim radnika koliko može velika kompanija i tu nastaje veliki problem kada pregovaramo sa potencijalnim radnicima iz Srbije o uslovima. Sada sa nekoliko radnika sa Šri Lanke i platom od 37.000 dinara, menjam naše ljude kojima sam davao i po 70.000 dinara, a koji su radili na mašinama za proizvodnju rezervnih delova od gume i plastike - navodi sagovornik.

Dodaje i da samo na jednom radniku može da uštedi skoro 400.000 dinara za godinu dana.

- Zbog takvih ušteda manje firme u Srbiji će moći da opstanu i da pokreću nove investicione cikluse - zaključio je sagovornik.

Prema našim informacijama, privatni preduzetnici iz Srbije nemaju direktne obaveze prema stranim radnicima. Za sve je nadležna agencija, koja im obezbeđuje i organizuje sve zvanične dozvole, smeštaj, obroke, prevoz i prateću logistiku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE