Obrenovac, 10.05.2021

ZBOG ─îEGA JE VOJNI ROK UKINUT U SRBIJI?


Izvor: politika.rs/Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 20.02.2021.
Plan je bio tu, ali se onda sve pretvorilo U farsu

Foto:Getty Images


Slu┼żenje vojnog roka u Srbiji ima dugu tradiciju, još od stvaranja staja─çe aktivne vojske krajem 19. veka.

Odlazak u vojsku je bio deo ┼żivota i u miru i u ratu i svojevrstan ose─çaj obaveze i pripadnosti dr┼żavi Srbiji. O tome svedo─Źe brze i uspešne mobilizacije 1912ÔÇĺ1914, kada je stvoren i veliki broj prekobrojnih pukova koji su bili deo Srpske vojske. Slu┼żenje „u kadru” nastavljeno je i za vreme Kraljevine SHS ÔÇĺ Jugoslavije, ali su višenacionalni sastav i razli─Źiti pogledi na slu┼żenje „kraljeve” vojske mogli da budu nagoveštaj tragi─Źnih doga─Ĺaja u Drugom svetskom ratu.

U Jugoslovenskoj (narodnoj) armiji slu┼żenje vojnog roka od prvih godina posle Drugog svetskog rata imalo je ulogu svojevrsne škole za stvaranje "novog ─Źoveka", kako je 1945. u svom programskom tekstu u „Borbi” naveo Milovan ─Éilas. U toj „armiji novog ─Źoveka”, regruti sa svih strana Jugoslavije su decenijama dobijali razli─Źita znanja i obrazovanja: od opismenjivanja, preko privikavanja na ┼żivot u kolektivu do osvajanja razli─Źitih specifi─Źnih znanja, od kojih je dobijanje voza─Źke dozvole bilo posebno presti┼żno.

Kako je najve─çi deo mladih vojnika slu┼żio u drugoj republici, to je imalo i integrativni karakter za stvaranje novog (ideološkog) jugoslovenstva. Slu┼żenje vojnog roka je bilo deo odrastanja, školovanja i svojevrsne potvrde muškosti, neophodne posebno u ruralnim krajevima. Vojnik, mamin ili tatin sin, odjednom je gubio poziciju centra univerzuma svoje porodice, i postajao jedan od mnogih i jednakih u velikim vojni─Źkim kolektivima. Izbegavanje slu┼żenja vojnog roka se smatralo skoro pa ne─Źasnim u svim krajevima Jugoslavije.

Sistem redovnog slu┼żenja vojnog roka je po─Źeo da se lomi u toku rata 1991ÔÇĺ1992, najpre napuštanjem regruta slovena─Źke, hrvatske, muslimanske, albanske i makedonske narodnosti. Oni nisu više prepoznavali JNA kao sopstvenu vojsku ve─ç su po─Źeli da je smatraju agresorskom. Potom su i srpski regruti sve re─Ĺe dolazili na odslu┼żenje vojnog roka. Rat bez jasnog cilja (sa srpske strane) i ┼żrtve me─Ĺu vojnicima, u─Źinili su da se stvori prvi talas izbeglih od vojne obaveze. Oni su iz Srbije našli uto─Źište u inostranstvu. Sve do amnestije desetak godina kasnije, njihov broj je dostigao nekoliko desetina hiljada.

Nove demokratske vlasti su se marta 2003. susrele sa nizom problema oko popune jedinica i slu┼żenja vojnog roka. Veliki broj regruta iz urbanih sredina u ovoj fazi se opredeljivao za „civilno” slu┼żenje u raznim ustanovama, koje se ─Źesto svodilo na farsu i beskorisnost. Manji broj ljudi, pogotovo iz ruralnih krajeva nastavio je da slu┼żi vojni rok na tradicionalan na─Źin. Me─Ĺunarodna situacija je bila povoljna, nije bilo više naznake rata, što je u─Źinilo da se regrutni kontingent ponovo stabilizuje.

Plan tadašnjeg rukovodstva Ministarstva odbrane i Republike Srbije, bio je da se postepenom integracijom sa NATO i o─Źekivanim prijemom u ovu organizaciju ide prema potpunoj profesionalizaciji vojske. Srbija je primljena u NATO-ov program Partnerstvo za mir, a SAD, Velika Britanija, Norveška i Holandija postale su najve─çi partneri u vojnoj saradnji.

Sve ovo je obe─çavalo uspešnu integraciju Vojske Srbije u NATO. Prema planovima Ministarstva odbrane i Generalštaba, do ukidanja vojnog roka bi došlo u periodu posle 2010, ali uz preduslov (koji kasnije nije pominjan) da Srbija bude deo NATO i tako u okviru ove alijanse planira svoju i zajedni─Źku odbranu. Plan profesionalizacije uklju─Źivao je i stvaranje rezerve: aktivne i pasivne, koja bi bila pozivana u godišnjim terminima u jedinice i tako obezbe─Ĺivala popunu ratne vojske.

Prelomni trenutak je bio jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti 2008, koje je uticalo na obustavljanje saradnje sa zna─Źajnim delom partnera u NATO. Proglašenje vojne neutralnosti Srbije je samo doprinelo daljem otklonu od integracija, ali je slu┼żilo i kao izgovor za odsustvo ozbiljnijeg rada na reformi vojske. Tako je profesionalizacija po─Źela da se kre─çe u pogrešnom smeru. Stvaranje i redovno pozivanje rezerve je u potpunosti zapostavljeno.

Demokratske vlasti su ostale dosledne da suspenduju slu┼żenje vojnog roka 2010.

U narednoj deceniji profesionalni vojnici, umesto da se bave svojim osposobljavanjem, obukom ili mirovnim operacijama, u dobrom delu bavili su se ─Źuvanjem i odr┼żavanjem praznih kasarni, stra┼żarskim du┼żnostima, a umesto rezervista upu─çivani su na saniranje poplava i drugih elementarnih nepogoda. Sve to je vodilo da u toku protekle decenije vojsku napušta po više stotina profesionalnih vojnika godišnje, nezadovoljnih sopstvenim statusom.

Vra─çanje slu┼żenja vojnog roka je neophodno radi stabilizacije popune Vojske Srbije. Ali re─Ź je o teškoj politi─Źkoj odluci koja mo┼że da uti─Źe na afinitete mla─Ĺeg glasa─Źkog tela. Tako─Ĺe, to je i zahtevan posao da se obezbedi adekvatan smeštaj i uslovi za boravak vojnika. Oni danas u civilstvu imaju daleko bolje uslove za ┼żivot nego njihovi dedovi i o─Źevi koji su bili „u Titovoj armiji”. Vra─çanje vojnog roka mora da prati i adekvatna finansijska analiza, a ponajpre redefinicija u doktrinarnim dokumentima Republike Srbije, koji moraju da objasne kojim bezbednosnim izazovima se opravdava vra─çanje srpskih regruta u kasarne.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE