Obrenovac, 07.05.2021

PAŽLJIVO KADA OBNAVLJATE UGOVOR ZA MOBILNI


Izvor: Alo.rs/Telegraf/I.T./Lokalne novine | Obrenovac, 11.03.2021.
'Dupla rata' je caka koja mnogima promakne

Foto:Shutterstock/ilustracija


Dobijate novi uređaj, ali vam preostaje i otplata za stari...

Telekomunikacioni operateri se konstantno bore za dominaciju na tržištu, nude povoljne opcije i promo akcije uglavnom u različito vreme, pa nije čudo što neki korisnici menjaju mrežu, u odnosu na pogodnosti.

Ipak, većina nije pristalica tih "akcija", verna je jednom operateru, bez obzira što je moguće zadržati svoj broj. Ako želite da dugoročno zadržite klijenta, tj. da obnovi ugovor s vašom kompanijom, onda je logično da mu se na neki način približite - kroz određene beneficije.

Jedna od njih je mogućnost obnove dvogodišnjeg ugovora (koji potpisujete kada kupujete uređaj na rate) - tri meseca pre isteka ugovora. Dakle, iako vam stari ugovor zvanično nije istekao, pretpostavka je da se preostale tri rate "anuliraju", jer uzimate novi telefon i osim toga - ostajete verni kompaniji još dve godine.

Ili, ipak, nije tako?

Da li dobro i detaljno proučavate svoj račun za telefon? Ako je cifra malo veća od očekivane, možda pomislite da ste imali neke dodatne troškove (roming, SMS za plaćanje parkinga, SMS za uplatu donacija itd). Ako, pak, redovno proveravate stanje na računu i znate da dodatnih rashoda nema, otkud onda veća cena?

Na ovo vas u poslovnicama gotovo niko ne upozori. I nisu tako česti oni koji znaju za "caku". Dešava se i da mnogi misle da je isticanjem ugovora sve završeno i da nemaju više nikakvu obavezu prema operateru.

Činjenica je, međutim, da nakon obnove ugovora, tri meseca pre njegovog isteka, ako uzimate ponovo nov telefon - plaćate duple rate (za dva mobilna), sve dok vam ne istekne prvobitni ugovor.

Postavlja se pitanje, koja je onda poenta ranijeg obnavljanja ugovora, osim ako vam se baš ne žuri da imate novi uređaj?

Pod pretpostavkom da obnavljate ugovor pre isteka, kompanija čiji ste korisnik može biti sigurna da je zadržala klijenta, te bi trebalo da "oduzme" prvobitnu ratu ili da barem umanji iznos, a ne da naplaćuje dve pune rate.

U suprotnom, klijent koji čeka da mu istekne ugovor, slobodan je da promeni operatera, koji u tom momentu nudi bolje uslove. Po svemu sudeći, jedini "benefit" ovakve vrste usluge je što dobijate novi telefon tri meseca ranije.

S druge strane, ta ista tri meseca - plaćate dve rate za uređaj, što se oseti, ako niste kupili "telefon za dinar".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE