Obrenovac, 02.07.2022

UPUTSTVO ZA PRE┼ŻIVLJAVANJE TOKOM I POSLE ZEMLJOTRESA


Izvor: Espreso/24sata/Lokalne novine | Obrenovac, 26.04.2022.
Ovo vam spašava GLAVU

Foto:Profimedia


Nakon zemljotresa u Stolcu koji se osetio i u mnogim susednim zemljama, nije loše imati pripremljene stvari za mogu─çnost ja─Źih udara, jer ─çete se ose─çati bolje i pripremljenije.

Zemljotres je sila koja se ne mo┼że u potpunosti predvideti - kako ja─Źinom tako ni u─Źestaloš─çu, ali ono što mo┼że pomo─çi je spremiti se u skladu sa svojim mogu─çnostima.

Pre svega, bilo bi dobro proveriti gde se okupljaju stanovnici vaše ulice, te o tome informisati sve uku─çane. To je garancija da ─çete se u slu─Źaju ve─çe katastrofe na─çi na tom mestu.

Razgovarajte i dogovorite preko koga ─çete kontaktirati, za slu─Źaj da budu prekinute telefonske veze, ili da neko od ─Źlanova porodice nema telefon, a izgubite kontakt. Najbolje je dogovoriti s jednim ─Źlanom porodice (dedom ili bakom, na primer) izvan grada, da ─çete mu se povremeno javljati i informisati ga o tome gde ste, te dogovoriti sa svima da se u slu─Źaju prekida kontakta javljaju njima.

Za slu─Źaj da ne mo┼żete sti─çi na mesto sastanka, tako ─çete barem imati informaciju gde su ─Źlanovi vaše porodice.

Svi odrasli ─Źlanovi trebali bi s decom razgovarati o tome kako se reaguje u slu─Źaju potresa, pogotovo upozoriti ih da ne bi smeli izlaziti iz stanova i ku─ça u trenutku dok se zemlja još trese. Najve─çi broj nesretnih slu─Źajeva doga─Ĺa se upravo u trenutku izlaska iz stanova, na stepenicama, ili u liftu, koji se tokom i nakon potresa ne smeju koristiti dok stru─Źnjaci ne potvrde da je to sigurno.

Evo osnovnih uputstava koje svaki ─Źlan porodice mora usvojiti:

Pre zemljotresa pobrinite se za:

- popravite neispravne elektri─Źne instalacije, plinske i vodovodne cevi, ili ih dr┼żite zatvorenima - ozna─Źite glavnu sklopku za struju te glavni ventil za plin i vodu te kratkim uputstvom opišite postupak njihova zatvaranja i zalepite je blizu - spustite velike i teške predmete na ni┼że police, pri─Źvrstite visoke, plitke ormare i police te ogledala i okvire slika na zidove - onemogu─çite kretanje delova nameštaja na to─Źki─çima - boce, staklo, porculan i druge lako lomljive predmete spustite u niske ormari─çe i po mogu─çnosti ih zaklju─Źajte - prona─Ĺite ‘sigurna’ mesta u svakoj prostoriji ispod kojih se mo┼żete sakriti: To su ─Źvrsti sto, ili nosivi zid, ispod stola i ispod štokova u vratima na nosivom zidu - dr┼żite pri ruci osnovna sredstva za prvu pomo─ç i osnovnu koli─Źinu vode i hrane (trebali biste imati barem pola litre vode po ─Źlanu ku─çanstva i barem neke suve keksi─çe) - pripremite po jednu torbu/ruksak za svakog uku─çana s osnovnim lekovima (pogotovo za hroni─Źne bolesnike kojima zdravlje zavisi od redovne terapije), nešto suve hrane i vodom, za slu─Źaj evakuacije

Za vreme potresa

- ostanite unutar objekta, sagnite se i pokrijte. Najbolje je skloniti se ispod stola, stati u ─çošak ili uz nosive zidove. Pokrijte glavu i vrat rukama - maknite se od polica ili od sli─Źnih objekata što mogu pasti. Ne tr─Źite na izlazna vrata. - sa─Źuvajte prisebnost duha i ne pani─Źite, jer je panika pogubna. - odmaknite se što dalje od staklenih površina - ne upotrebljavajte šibice i otvorenu vatru

Nakon potresa

- kad prestane prvi potres, napustite prostorije na najpogodniji na─Źin i uzmite sa sobom najva┼żnije pripremljene stvari - nikako ne napuštajte objekat liftom (zbog velike mogu─çnosti od kvara instalacija, rušenja, nestanka struje i sl.), spustite se stepenicama - isklju─Źite struju na glavnoj sklopci te zatvorite plin i vodu na glavnome ventilu - pomozite stradalima, ali ne pomi─Źite teško povre─Ĺene - pijte samo flaširanu vodu i onu što stigne kao pomo─ç - ako ste ostali pod ruševinama budite mirni i zovite u pomo─ç tako da lupate ─Źvrstim predmetom o instalacijske cevi (vodovodnim i od centralnog grejanja) - ─Źuvajte snagu!

Imajte na umu pre evakuacije

- ostanite pribrani, proverite jeste li povre─Ĺeni i ako mo┼żete, pru┼żite sebi prvu pomo─ç - do dolaska spasila─Źkih timova pomozite povre─Ĺenima oko sebe - ne pokušavajte pomerati teško povre─Ĺene osobe, osim ako to nije potrebno radi spašavanja ┼żivota. - ako morate pomeriti osobu bez svesti, najpre joj imobilizujte vrat, le─Ĺa i povre─Ĺene delove - o─Źekujte naknadne potrese koji mogu biti dovoljno sna┼żni da uzrokuju dodatnu štetu, pa izbegavajte jako ošte─çene gra─Ĺevine - proverite je li došlo do ošte─çenja plinovoda, vodovoda i kanalizacije te elektri─Źnih instalacija te otvorite prozore i vrata ako osetite miris plina te ne pokušavajte uklju─Źiti struju ili neki elektri─Źni i elektronski ure─Ĺaj - ne uklju─Źujte plin samostalno, prepustite to nadle┼żnim osobama - odmah ugasite po┼żar u vašem domu ili komšiluku, ne ─Źekajte vatrogasce- ako se nalazite na otvorenom, udaljite se od gra─Ĺevina ili objekata kojima preti urušavanje - uputite se na mesto koje ste dogovorili s ─Źlanovima porodice - oslobodite ceste vozilima hitnih slu┼żbi - slušajte vesti samo iz provjerenih izvora, npr. nacionalne televizije i radija te obavesti lokalne vlasti i ne verujte glasinama te ne širite neproverene informacije - ako trebate hitnu pomo─ç, obavestite spasioce o svojoj lokaciji i zdravstvenome stanju - ako se od vas tra┼żi te ako ste sposobni priklju─Źite se spasiocima i pritom slušajte uputstva nadle┼żnih

Pripremite komplet za pre┼żivljavanje

Svako od uku─çana trebao bi imati mali ruksak od vodootpornog materijala, s osnovnim stvarima neophodnima za pre┼żivljavanje u slu─Źaju katastrofe. Pre nego iza─Ĺete iz ku─çe, ponesite osnovne dokumente, uzmite klju─Źeve od automobila i vikendice, ili porodi─Źne ku─çe u koju se mo┼żda mo┼żete skloniti (ukoliko ranije niste pripremili rezervne klju─Źeve). U ruksaku treba biti:

- blok s va┼żnijim telefonskim brojevima (nemojte se oslanjati samo na telefon), - komplet za prvu pomo─ç, - svetiljka i mali radioaparat s rezervnim baterijama - popis lekova za hroni─Źne bolesnike - rezervne nao─Źare ili so─Źiva - voda u boci (2 l dnevno po osobi) - konzervisana i nekvarljiva hrana, otvara─Ź za konzerve te suva hrana i slatkiši s du┼żim rokom trajanja - hroni─Źni bolesnici trebali bi imati osnovne lekove barem za 2 do 3 dana

- u rukama ponesite pokriva─Ź i rezervnu ode─çu

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE