Obrenovac, 07.05.2021

VA┼ŻNE INFORMACIJE


Izvor: Alo.rs/b92/M.S./Lokalne novine | Obrenovac, 18.02.2021.
Kako do milion dinara bespovratne pomo─çi, ovi uslovi moraju biti ispunjeni

Foto:Shutterstock


Šta donosi Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za po─Źetnike u poslovanju, koji sprovodi Ministarstvo privrede?

Naime, pravo da se prijave na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda za razvoj imaju preduzetnici, mikro, mali, srednji i veliki privredni subjekti i zadruge koji ispunjavaju kriterijume brzorastu─çeg razvoja i/ili pripadaju ─Źetvrtoj grupi razvijenosti.

Oni moraju biti registrovani u Agenciji za privredne registre i imati zvani─Źne finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak. Uz to, uslov za zadruge je da je zadruga uskladila svoja akta, organe i poslovanje sa Zakonom o zadrugama i da se podvrgla zadru┼żnoj reviziji u poslednje dve godine. Navedeni uslov se ne primenjuje na preduzetnike koji nemaju obavezu podnošenja finansijskih izveštaja. Uslov za dodelu bespovratnih sredstava je da je zahtev za kreditnim sredstvima prethodno predlo┼żen za odobrenje od strane Fonda.

Iz Ministarstva privrede navode za B92.net koje uslove preduzetnici moraju da ispune da bi konkurisali za pomenuta sredstva i kolike iznose ─çe dobiti.

USLOVI KOJE MORAJU DA ISPUNE PODNOSIOCI ZAHTEVA:

1. Da su registrovani u APR u skladu sa zakonom kojim se ure─Ĺuje registracija privrednih subjekata najkasnije do 31. decembra 2018. godine, a za privredne subjekte koji podnose zahteve finansiranje u ukupnoj vrednosti ve─çoj od 12.500.000,00 dinara najkasnije do 31. decembra 2016. godine, odnosno najkasnije do 31. decembra 2017. godine nakon dostavljanja zvani─Źnih redovnih finansijskih izveštaja i za 2020. godinu;

2. Da su podneli popunjen zahtev za dodelu bespovratnih sredstava i zahtev za kredit sa potrebnom dokumentacijom Fondu;

3. Da su podneli original profakture/predugovora/ponude po kom se izvršava investiciono ulaganje;

4. Da nad njima nije pokrenut ste─Źajni postupak, da se nad njima ne sprovodi postupak za unapred pripremljeni plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), da se nad njime ne sprovodi plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz plana reorganizacije, finansijsko restrukturiranje ili postupak likvidacije;

5. Da su regulisali dospele obaveze javnih prihoda;

6. Da su u ve─çinskom privatnom vlasništvu;

7. Da povezana lica podnosioca zahteva nisu primila dr┼żavnu pomo─ç po ovom programu.

8. Da su prema evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja o broju radnika na neodre─Ĺeno vreme na dan 31. decembar 2020. godine imali najmanje jednog zaposlenog na neodre─Ĺeno vreme;

9. Da nisu smanjili broj zaposlenih na neodre─Ĺeno vreme više od 10% u odnosu na broj zaposlenih na neodre─Ĺeno vreme na dan 31. decembar 2020. godine po evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

10. Da u teku─çoj fiskalnoj godini i u prethodne dve godine (odnosno u 2021, 2020. i 2019. godini) zajedno sa povezanim licima nisu primili dr┼żavnu pomo─ç i de minimis pomo─ç (dr┼żavna pomo─ç male vrednosti) ─Źija bi visina, zajedno sa tra┼żenim bespovratnim sredstvima i delom dr┼żavne pomo─çi sadr┼żane u kreditu Fonda, prekora─Źila iznos od 23.000.000,00 dinara;

11. Da nisu u teško─çama u skladu sa ─Źlanom 2. Uredbe o pravilima za dodelu dr┼żavne pomo─çi.

"Javni poziv, informacija o na─Źinu sprovo─Ĺenja Programa, konkursna dokumentacija, kao i informacija o uslovima kredita kod Fonda, bi─çe objavljeni na internet stranici Ministarstva: www.privreda.gov.rs i Fonda: www.fondzarazvoj.gov.rs. Javni poziv je otvoren dok se sredstva iz Programa ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2021. godine", ka┼żu u Ministarstvu.

Zahtev za dodelu bespovratnih sredstava i zahtev za kredit se podnose Fondu istovremeno, i to dostavljanjem popunjenog objedinjenog obrasca zahteva za finansiranje, kao i prate─çe dokumentacije kojom se dokazuje ispunjenost uslova iz odeljaka 3, 4. i 5. ovog programa.

Fond na svojoj internet stranici objavljuje listu svih podnetih zahteva, kao i listu svih kandidata kojima su odobrena bespovratna sredstva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE