Obrenovac, 24.06.2024

EVO KAKO DA IZRA─îUNATE KOLIKA ─ćE VAM BITI PENZIJA


Izvor: Espreso/BlicBiznis/Lokalne novine | Obrenovac, 10.03.2023.
Za prevremenu, inostranu i porodi─Źnu postoji posebna ra─Źunica

Foto:Beta / Dragan Goji─ç


Visina starosne penzije odre─Ĺuje se prema ostvarenom penzijskom sta┼żu i zaradama, odnosno osnovicama osiguranja za koje je pla─çen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Obra─Źun se vrši stavljanjem u odnos ukupne zarade (osnovice) osiguranika, u pravilu, po─Źev od 1. 1. 1970. godine sa prose─Źnom godišnjom zaradom u Republici Srbiji za svaku kalendarsku godinu i na taj na─Źin izra─Źunava godišnji li─Źni koeficijent, s tim što on ne mo┼że biti ve─çi od pet, piše Biznis.rs.

Zbir godišnjih li─Źnih koeficijenata se deli sa periodom za koji su obra─Źunati i dobija se li─Źni koeficijent koji ne mo┼że biti ve─çi od 3,8.

Tako dobijen li─Źni koeficijent se mno┼żi sa ukupno ostvarenim penzijskim sta┼żom i opštim bodom koji predstavlja fiksni iznos koji se uskla─Ĺuje na isti na─Źin kao i penzija.

Osiguranicima ┼żenama sta┼ż se uve─çava u odre─Ĺenom procentu. Sta┼ż za obra─Źun iznosa penzije ne mo┼że iznositi više od 45 godina.

Prevremena penzija

Prevremena starosna penzija se odre─Ĺuje na isti na─Źin kao i starosna penzija, s tim što se trajno umanjuje za 0,34% za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju. Umanjenje mo┼że iznositi najviše 20,4%.

Invalidska penzija

Ona se odre─Ĺuje na isti na─Źin kao i starosna penzija, s tim što se prilikom obra─Źuna uve─çava i za dodati sta┼ż koji zavisi od navršenih godina ┼żivota i pola osiguranika.

Ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom boleš─çu, penzija se obra─Źunava prema penzijskom sta┼żu od 40 godina.

Porodi─Źna penzija

Ova vrsta penzije se odre─Ĺuje od starosne, odnosno invalidske penzije umrlog osiguranika, odnosno korisnika, i to u procentu koji zavisi od broja ─Źlanova porodice (za jednog ─Źlana 70%, za dva ─Źlana − 80%, za tri ─Źlana − 90%, za ─Źetiri i više ─Źlanova − 100%).

Ako je penzija manja od najni┼żeg iznosa penzije utvr─Ĺenog u skladu sa zakonom, odre─Ĺuje se najni┼żi iznos penzije koji zavisi od kategorije osiguranika koji se odre─Ĺuje prema prete┼żno navršenom sta┼żu osiguranja.

Korisniku penzije koji je ostvario i inostranu penziju pripada razlika do najni┼żeg iznosa penzije, ako je zbir penzija manji od najni┼żeg iznosa penzije. Pritom, ne zaboravite da uskoro slede dva pove─çanja penzija u malom razmaku. Tako u novembru sledi pove─çanje od 9 a u januara od 12,5 odsto. Kumulativno pove─çanje primanja najstarijih sugra─Ĺana bi─çe nešto više od 20 odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE