Obrenovac, 06.05.2021

VOLIMO DA SE ┼ŻALIMO


Izvor: politika.rs/Ozren Milanovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 03.02.2021.
Zakon o pristupu informacijama zastareo

Foto:Printscreen/osmislidan.blogspot.com


Gra─Ĺani su tokom epidemije virusa korona podneli više od sto ┼żalbi povereniku za informacije od javnog zna─Źaja koje se odnose na zdravstvo i upravljanje javnim novcem. Poverenik Milan Marinovi─ç izneo je da je 80 odsto ┼żalbi gra─Ĺana bilo opravdano, ali i da se do informacija te┼że dolazilo u Beogradu i drugim ve─çim gradovima. Marinovi─ç je naveo da su se informacije koje su gra─Ĺani tra┼żili razlikovale u zavisnosti od toga da li su ih tra┼żili tokom vanrednog stanja ili po njegovom završetku.

U vreme vanrednog stanja najviše su tra┼żili informacije o dostupnosti medicinskih sredstava, respiratorima, zaštitnim maskama, o raspolo┼żivosti kreveta u bolnicama, drugoj medicinskoj opremi i lekovima.

Po završetku vanrednog stanja gra─Ĺani su se povereniku obra─çali jer ih je najviše interesovao broj zara┼żenih osoba i broj preminulih u gotovo svim gradovima i opštinama u Srbiji.

Da li su gra─Ĺani dobili odgovore, zavisi od toga da li su neki zavodi za javno zdravlje pri lokalnim samouprava bili otvoreniji prema tra┼żiocima informacija, kako gra─Ĺanima, tako i novinarima.

Poverenik je do sada mnogo puta rekao da se u Beogradu najte┼że dolazi do informacija, ali i nekim velikim gradovima. Obi─Źno manje sredine lakše i br┼że daju informacije.

Od ukupnog broja ┼żalbi koje pristignu povereniku, oko devet odsto podneli su novinari, ali ih je iz oblasti zdravstva, isti─Źe, bilo preko 30 odsto. Poverenik je isticao i da su, kada je re─Ź o pru┼żanju informacija od javnog zna─Źaja gra─Ĺanima, najzatvoreniji republi─Źki, dr┼żavni i drugi organi i organizacije. Objasnio je da u ove organizacije spadaju, izme─Ĺu ostalih, ministarstva, javna preduze─ça, kao i republi─Źki zavodi i fondovi.

– Više od 50 posto ┼żalbi koje nama stignu jesu ┼żalbe na postupanje ili nepostupanje tih organa – istakao je nedavno Marinovi─ç.

Kada dr┼żavne institucije ne pru┼że informacije od javnog zna─Źaja, du┼żne su da plate kaznu, ali to ─Źine iz javnih sredstava. Marinovi─ç smatra kako je taj zakon pregazilo vreme, ali je pokazao i neke manjkavosti koje umnogome ote┼żavaju pravo gra─Ĺanima, novinarima i svim drugim tra┼żiocima informacija da do─Ĺu do podataka koji ih interesuju.

Marinovi─ç je istakao da za informacije koje se ti─Źu ugro┼żavanja i zaštite zdravlja i ┼żivotne sredine va┼że mnogo kra─çi rokovi i da je rok za odgovor na te zahteve 48 sati, dok je za ostale kategorije informacija rok za odgovor 15 dana.

Poverenik za informacije od javnog zna─Źaja Milan Marinovi─ç izjavio je da ─çe izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog zna─Źaja, koje bi trebalo da budu usvojene u prva tri meseca ove godine, omogu─çiti ve─çe pravo na obaveštenost, br┼żi dolazak do informacija, ve─çu proaktivnost organa vlasti, uz istovremeno onemogu─çavanje zloupotreba.

– Promena zakona je neophodna. U vreme kada je donet, on je bio jedan od najboljih zakona u svetu, ali je sada prevazi─Ĺen. Treba da se dora─Ĺuje jer je prošlo 15 godina, ali mislim da mo┼żemo da donesemo zakon koji ─çe da bude na opštu dobrobit – kazao je Marinovi─ç agenciji Beta.

– Mi sada nismo u situaciji kao nezavisan dr┼żavni organ da gra─Ĺanima obezbedimo informaciju, odnosno da je mi tra┼żimo umesto njih – istakao je Marinovi─ç. Dodao je i da poverenik, prema va┼że─çim propisima, nije u situaciji ni da omogu─çi prinudan pristup informaciji od javnog zna─Źaja nekog ministarstva ili drugog organa javne vlasti ukoliko je gra─Ĺanin tra┼żio neke podatke i nije ih dobio. – Nismo u situaciji ni da, ukoliko neki organ vlasti odgovori tra┼żiocu da ne raspola┼że nekom informacijom, a postoje indicije da raspola┼że, izvršimo nadzor i da proverimo da li je to tako – zaklju─Źuje.

Ministarstvo dr┼żavne uprave i lokalne samouprave, u koordinaciji s poverenikom, po─Źelo je da radi na nacrtu izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog zna─Źaja, a ministarka Marija Obradovi─ç je najavila ambiciozan plan da se ove izmene i dopune donesu ve─ç u prvom kvartalu 2021. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE