Obrenovac, 15.07.2024

SAOBRA─ćAJCI ─ćE VOZA─îIMA GLEDATI KROZ PRSTE, I TO PO ZAKONU


Izvor: Kurir.rs/Informer/Lokalne novine | Obrenovac, 08.04.2023.
Svi detalji novog zakona o kom BRUJI SRBIJA, evo koji su USLOVI

Foto:S.U., ILUSTRACIJA


Saobra─çajci bi uskoro mogli da opraštaju prekršaje voza─Źima, i to po zakonu! Naime, novi Zakon o bezbednosti saobra─çajaukoliko bude usvojen, predvi─Ĺaju mogu─çnost da saobra─çajni policajci ne pišu kazne za lakše prekršaje poput neupaljenih svetala tokom dana, vo┼żnje ┼żutom trakom, manjih prekora─Źenja brzine.

Umesto toga, dobi─çe samo opomenu, ali pod odre─Ĺenim uslovima. Novi propisi ka┼żu da ─çe policajac mo─çi umesto prekršajnog naloga da izda upozorenje voza─Źu koji u prethodne dve godine nije bio ka┼żnjavan. Ovo upozorenje moglo bi da se izda samo jednom, a o tome bi se vodila evidencija.

Na─Źelnik uprave saobra─çajne policije Slaviša Laki─çevi─ç isti─Źe da ─çe situacije kada policajac "progleda kroz prste" biti jasno definisane. Kako navodi, upozorenja koja ─çe se izdavati umesto kazni odnosi─çe se mahom na deo prekršaja za koje je propisana fiksna nov─Źana kazna od 3.000 i 5.000 dinara. U to spadaju istekle voza─Źke dozvole, vo┼żnja danju bez upaljenih svetala, vo┼żnja ┼żutom trakom, nekoriš─çenje migavca, prekora─Źenje brzine van naselja do 20 km/h i u naselju do 10 km/h.

- Ukoliko predlog zakona bude usvojen, saobra─çajac ─çe u neposrednoj kontroli saobra─çaja pod odre─Ĺenim uslovima mo─çi da odustane od procesuiranja odre─Ĺenih prekršaja. Me─Ĺutim, ovo ovlaš─çenje primenjiva─çe se samo za lakše prekršaje, kojima se ne ugro┼żava direktno bezbednost saobra─çaja - objašnjava Laki─çevi─ç.

Li─Źni utisak

Da li ─çe voza─Ź biti ka┼żnjen ili opomenut, odlu─Źi─çe policajac na osnovu li─Źnog utiska. Kako navodi Damir Okanovi─ç iz Komiteta za bezbednost saobra─çaja, postoje prekršaji za koje je propisana kazna u fiksnom iznosu, a koje saobra─çajna policija ne─çe opraštati. Radi se o nevezivanju pojasa i stanju umerene alkoholisanosti (od 0,31 do 0,5 promila alkohola u krvi), za koje je predvi─Ĺena kazna od 10.000 dinara.

- U svakom slu─Źaju, na saobra─çajnom policajcu ostaje odluka da li ─çete biti ka┼żnjeni ili samo upozoreni, pa je zato bolje uzdr┼żati se od ovih lakših prekršaja, ─Źak i ako ispunjavate uslove da pro─Ĺete bez kazne. Podzakonskim aktom ─çe diskreciono postupanje policajca biti svedeno na minimum kako ne bi dolazilo do zloupotreba - ka┼że Okanovi─ç.

Vozite savesno

Okanovi─ç navodi da je pitanje dana kada ─çe se novi propisi na─çi pred poslanicima u Skupštini Srbije, dok bi potpuno novi zakon iz ove oblasti trebalo o─Źekivati do kraja godine. - Definitivno je da ─çe biti "oprošteni" samo prekršaji koji ne uti─Źu direktno na bezbednost saobra─çaja. Svakako gra─Ĺani treba da imaju na umu da voze savesno i poštuju saobra─çajna pravila - navodi Okanovi─ç.

Profesor Milan Vujani─ç ka┼że da veruje da ─çe novi propisi uticati na to da voza─Źi po─Źnu što više da poštuju pravila vo┼żnje i da ─çe manje dolaziti do saobra─çajnih nezgoda.

- Oni kojima policajac napiše opomenu moraju imati na umu i da se te opomene evidentiraju. To zna─Źi da naredni put, ukoliko prekrše neko od pravila za koje bude va┼żila opomena, ne─çe mo─çi da ra─Źunaju na izbegavanje kazne. Ina─Źe, institut opomene smo preuzeli iz svetske prakse i on je predvi─Ĺen isklju─Źivo za voza─Źe koji nemaju ─Źeste prekršaje. Tako─Ĺe, izmene zakona donose novine i za voza─Źe elektri─Źnih trotineta, što je naro─Źito va┼żno - objašnjava profesor Vujani─ç.

Prekršaji za koje ─çe mo─çi da bude izre─Źena opomena:

  • Vo┼żnja danju bez upaljenih kratkih svetala
  • Prekora─Źenje brzine van naselja do 20 km/h
  • Prekora─Źenje brzine u naselju do 10 km/h
  • Vo┼żnja ┼żutom trakom
  • Nekoriš─çenje pokaziva─Źa pravca
  • Nepropisno prestrojavanje
  • Nepropisno parkiranje
  • Istekla dozvola
  • Pregorela sijalica na faru
  • Prljave tablice

Bez naplate za manje prepravke

Me─Ĺu najavljenim izmenama Zakona o bezbednosti saobra─çaja na putevima našao se i predlog Agencije za bezbednost saobra─çaja koji bi mogao da donese dodatnu uštedu voza─Źima. Naime, za manje prepravke na vozilima ne─çe više biti potreban novi tehni─Źki pregled, kao ni potvrda proizvo─Ĺa─Źa, najavio je Branko Stamatovi─ç, direktor Agencije.

- Sagledali smo kompletnu situaciju i odlu─Źili da predlo┼żimo zakonsku izmenu prema kojoj za manje prepravke u koje spadaju zatamnjivanje stakala, ugradnja kuke, ugradnja zaštitne kabine ili rama na traktoru, ali i ispitivanje vozila za koja nisu poznati ili su pogrešno upisani tehni─Źki podaci u saobra─çajnoj dozvoli ne─çe više biti potrebna potvrda od proizvo─Ĺa─Źa, kao ni tehni─Źki pregled.

Jednostavno, takvim prepravkama se ne narušava bezbednost vozila i drugih u─Źesnika u saobra─çaju, tako da smo ┼żeleli da voza─Źima smanjimo troškove koji nisu neophodni - ka┼że Stamatovi─ç.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE