Obrenovac, 08.05.2021

VEST KOJA ĆE OBRADOVATI VOZAČE


Izvor: Kurir.rs/Mondo/Lokalne novine | Obrenovac, 04.05.2021.
U toku priprema novog zakona

Foto:Stefan Jokić


Nelogična ograničenja brzine, izostanak saobraćajne signalizacije, nebriga o putevima i još mnogi problemi su ono što godinama, pa i decenijama frustrira vozače u Srbiji.

Drastičan primer je Obilaznica Zemun - Pančevo, koja počinje kod Pupinovog mosta, gde su izgrađene tri saobraćajne trake, a brzina je u velikom delu ograničena na samo 50 na sat, iako čak i pored puta nema naselja. Slična je situacija i na Mostu na Adi, gde se vozač malo zamisli i već daleko prekorači propisanu brzinu. Na mnogim mestima postoji slična situacija, pa se vozači s pravom pitaju da li i ko uopšte brine o organizaciji saobraćaja širom Srbije.

Do Zrenjaninca sa 80 na sat

Saobraćajni stručnjaci objašnjavaju da se ograničenje na celoj deonici od Pupinovog mosta ka Zrenjaninskom putu ne može povećati dok razdelna ograda koja fizički razdvaja saobraćajne trake u oba smera, ne bude postavljena čitavom dužinom puta.

Postavljanje razdelne ograde započeto je još pre dve godine, ali je u međuvremenu došlo do zastoja. U gradskom Sekretarijatu za saobraćaj kažu da su radovi prošlog meseca nastavljeni i da su pri kraju. Preostalo je da se završi još samo jedan deo puta u dužini od 3.200 metara na kome treba postaviti ogradu, posle čega će i tu biti dozvoljena brzina od 80 kilometara na sat.

Policijske patrole, nekim slučajem, baš na tom mestu često znaju da kontrolišu brzinu. Međutim, smerovi kretanja na Mostu na Adi su napravljeni tako da budu fizički razdvojeni, a osim zaštitne ograde sa obe strane, u sredini su i tramvajske šine. Nažalost, još uvek se ne zna kada će ograničenje i tu biti povećano.

Da li je ograničenje od 30 km/h u Zonama škola važi uvek?

Mnogi vozači se pitaju do kog vremena važi ograničenje u takozvanim Zonama škole od 30 km/h, odnosno - da li je normalno da ono bude na snazi svih sedam dana u nedelji. Razlog za ovakve nedoumice je potpuno opravdan, s obzirom na to da škole ne rade non-stop, a pogotovo ne u vreme epidemije kada se veliki deo nastave odvija na daljinu.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić na to kaže da ograničenje brzine kretanja u Zonama škole važi od 7 do 21 sedam dana u nedelji, ali da je planirana promena i tog pravila.

U toku je priprema novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, a Agencija će predložiti da se trajanje važnosti ne primenjuje tokom vikenda budući da deca tada ne idu u školu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE