Obrenovac, 20.06.2021

VRANE NAPADAJU, PAZITE SE!


Izvor: Kurir.rs/Alo/Lokalne novine | Obrenovac, 02.06.2021.
Ovo je period godine kada su najopasnije, evo šta da uradite ako krenu na vas

Foto:Profimedia


Vrane su opet počele da napadaju naše sugrađane, a Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navodi da u tim situacijama treba ostati miran...

Vrane napadaju kada su gladne i kada ste u blizini njihovog gnezda, a njihovo agresivnije ponašanje trajaće do kraja juna.

"Dok ptići uče da lete, često ispadnu iz gnezda i upravo zbog toga su vrane sklone da napadaju kako pse i mačke, tako i ljude koji se nalaze blizini njihovih mladunaca. Vrane smatraju da su im ptići u opasnosti i zbog toga napadaju prolaznike", kaže Knežević i napominje da sugrađani treba da obrate pažnju na parkove, jer se vrane najčešće gnezde na visokom drveću.

Rešenje je, prema njegovim rečima, vraćanje ptića u gnezdo, ukoiko je to izvodljivo ili na drvo odakle je mladunče palo. U tom slučaju roditelji će biti manje agresivni prema prolaznicima.

"Mi smo prestali da posmatramo naše okruženje, a ptica uvek upozorava ljude, grakće, leti u njihovoj blizini. Ako znate za takvo mesto gde ima gnezda, ponesite kišobran, i stavite kapu, nemojte da provocirate pticu, uvek se odaljite od mesta", ističe on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE