Obrenovac, 17.05.2021

VOĆARI NE STREPITE OD MRAZA


Izvor: Alo.rs/Telegraf/I.T./Lokalne novine | Obrenovac, 02.04.2021.
Ovo su saveti stručnjaka, kako da sačuvate svoje zasade

Foto:Rina


Niske temperature u ovo doba godine desetkovaće rod, stručnjaci apeluju da se krene u primenu agrotehničkih mera...

Sneg u martu i niske temperature ponovo su doveli u pitanje ovogodišnji rod voća. Prema rečima stručnjaka, mraz koji je u prethodnom periodu bio i do minus šest, pričinio je velike štete na ranim sortama kajsije i jagodičastom voću.

Voćari sada sa strepnjom obilaze svoje zasade, u nadi da će im vremenske prilike krenuti na ruku, a time i ovogodišnji prinosi. "Ovih dana je bilo oko minus tri, nažalost, nedavno smo imali i veći minus što je dovelo do ozbiljnih oštećenja na ranim sortama kajsije koje su na nižim terenima, naročito pored Jasenice", kaže Verko Kačarević, diplomirani inženjer zaštite bilja iz Vinče.

- Kasnije sorte koje nisu ušle u cvetanje manje su oštećene, kao i zasadi koji su na terenima pogodnim za voćarske kulture. Kada govorimo o breskvi i nekatrini, i da dođe do većih izmrzavanja, opet ćemo imati dobar rod, tako da tu ne očekujem veće štete. Jabuka i šljiva za sada nisu ugrožene, kao ni malina i kupina, međutim ako bi imali kasnije mrazeve, moglo bi doći do izmrzavanja - dodaje.

Prema rečima Kačarevića, kod ranih sorti kajsije koje su oštećene od mraza, na njihovim plodovima se mogu očekivati rđaste prevlake koje su posledica niskih temperatura u fazi cvetanja voća. Kako se prema najavama meteorologa u narednom periodu očekuje lepše vreme, u zasadima voća se moraju obaviti hemijski tretmani.

- Sa toplijim danima voćari bi trebalo da odrade tretman u zasadima jabuke i kruške, jer će nagli porast temperature uticati da i vegetacija krene naglo. Breskva će već biti u punom cvetanju, pa će se na njoj raditi tretman protiv monilije - ističe Kačarević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE