Obrenovac, 02.07.2022

VEROUČITELJ OBJASNIO KAKO DA PREPOZNATE LAŽNU BROJANICU


Izvor: Espreso/Pismenica/Lokalne novine | Obrenovac, 16.04.2022.
Ukoliko se pokida ni slučajno je NE BACAJTE VEĆ URADITE OVO

Foto:Printscreen Youtube Volim Pravoslavlje


Mnoge verske relikvije imaju svoje falsifikate i lažne verzije koje se prodaju na raznim mestima van crkve, pa tako većina Srba u kući ima brojanicu ili narukvicu za koju misli da je brojanica.

Veroučitelj Hadži Dragan Popović objasnio kako se prepoznaje prava brojanica. Pre svega naglasio je kako prave brojanice nisu od perlica, stakla, drvenih kuglica, već da su samo pletene i to posebnom metodom.

- Ako je sa perlicama, to onda nije brojanica već narukvica. Jedan monah na Svetoj Gori otkrio je kako da plete, sedam krstića idu jedan na drugi i onda se pravi čvor, to je smišljeno tako da đavo ne može da je otplete i otvori. Brojanica se obično pravi s brojem 33, ali je ima i sa 50, 100, 200, 300... Ona služi za usrdnu molitvu Bogu, i zbog toga se nosi na levoj ruci, da bi desnom mogle da se prebroje izgovorene molitve - rekao je veroučitelj.

Šta da radite kada se pokida brojanica?

On je objasnio da treba da pokušamo da je ušijemo, ali ako to baš nije moguće, tada se brojanica zakopava, ni slučajno se ne baca, dodao je da isto važi i za crkveni kalendar, da se on ne sme bacati jer su na njemu ikone, već da crkveni kalendar, takođe, treba da se zakopa.

Hadži Dragan Popović je rekao i da za brojanice važi jedno verovanje koje uopšte nije ukorenjeno u predanju, već je u pitanju obična izmišljotina.

- Kažu da brojanicu ne treba kupovati za sebe, ali to je potpuno sujeverje. A ako verujemo, moramo se odreći sujeverja - upozorio je on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE