Obrenovac, 17.05.2021

MENJA SE PRAVILNIK O TEHNIČKOM


Izvor: Espreso/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 27.04.2021.
Odlaže se primena odredbe koja je mnogima donosila strah

Foto:Zorana Jevtić


Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dolazi sjajna vest za vozače jer će uskoro biti objavljene izmene i dopune Pravilinika o podeli motornih vozila i tehničkim uslovima. Te promene mnogi išÄekuju, a najvažnije od njih, tiču se odredbi o kontroli emisije izduvnih gasova i ovalnosti kočnica.

To su bile stvari zbog kojih mnoga vozila ne bi mogla da prođu tehnički pregled posle 5. jula ove godine, kada treba da počne puna primena novog Pravilnika o tehničkim pregledima. Tako je najčešÄ‡e kritikovana odredba Pravilinika bila ta koja propisuje da polovna vozila koja su uvezena u Srbiju posle 1. marta 2014. godine, moraju da ispune ekološke norme kao da su te godine proizvedena.

Konkretno, automobili sa benzinskim motorima, koji su prvi put registrovani kod nas posle tog datuma, po još uvek važećem propisu, treba da imaju 15 puta manju emisiju ugljen-dioksida nego isti takvi koji su uvezeni ranije ili su kupljeni u Srbiji.

Slična nelogičnost još uvek važi i za dizelaše, s tim što je kod njih kriterijum za ispravnost izduvnih gasova (koeficijent apsorpcije svetlosti) tri puta blaži za domaća vozila i ona koja su prvi put registrovana pre 1. marta 2014. godine.

U nadležnom ministarstvu kažu da će ova odredba sigurno biti promenjena, a očekuje se da nivo emisije izduvnih gasova kod svih vozila, kao što je i logično, bude propisan u skladu sa godinom njihove proizvodnje i Euro normom koju ispunjavaju, a ne sa godinom prve registracije u Srbiji.

Drugi veliki problem zbog koga bi mnoga potpuno ispravna vozila mogla da budu proglašena neispravnim, biće samo privremeno rešen. U pitanju je takozvana "ovalnost kočnica", zbog koje smo već imali slučajeve da potpuno ispravni automobili ne prolaze proveru na onim tehničkim pregledima koji su već počeli da rade po novim propisima, dok na onim drugim prolaze bez problema.

Evropskom direktivom predviđeno je da neujednačenost sila kočenja po obrtu točka ne sme biti veća od 20 odsto, ali ta direktiva nije obavezujuća i praktično je ostavljeno državama da same odrede da li će ovaj propis primenjivati ili neće.

Na primer, ne primenjuju ga ni Crna Gora, ni Hrvatska, ni mnoge druge evropske zemlje sa znatno mlađim i modernijim voznim parkom nego što je naš u Srbiji. Međutim, tvorci našeg pravilnika su tu odredbu propisali, iako mehaničari tvrde da neujednačenost sila kočenja manja od 30 odsto, apsolutno ne utiče na ispravnost kočnica.

Prema nezvaničnim saznanjima, primena ove odredbe će sigurno biti odložena i to na najmanje godinu dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE