Obrenovac, 29.06.2022

VIŠE OD POLA PROSEČNE PLATE


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 21.04.2022.
Samo na jelo dnevno ode bar 2.000 dinara, ali vešte domaćice znaju kako da uštede

Foto:Tamara Trajković


Prosečna četvoročlana porodica dnevno za doručak, ručak i večeru potroši nešto manje od 2.000 dinara. Mesečno, to je oko 60.000, više od polovine prosečne plate. Da, eventualno, smanji troškove može samo vešta i vredna domaćica, koja kupuje na akcijama.

Mi smo za sendvič sa šunkom i jogurt za doručak, ćufte sa pire krompirom i salatom od kupusa za ručak i gibanicu za večeru potrošili 1.800 dinara. Red je i neki desert da pojedemo bar posle ručka, ali slatkiše nismo računali. Moglo je jeftinije da smo obišli nekoliko prodavnica i kupovali artikle na akciji.

- Za ćufte može 700 grama, pire krompir 100, znači otprilike je to 600 dinara, sa kupus salatom oko 600 - 700 dinara - procenjuje jedna sugrađanka.

U potrazi za kvalitetnom robom i odgovarajućom cenom obiđe se pijaca nekoliko puta i dobro pogledaju sve tezge.

- Krompir 70 - 80 dinara, karfiol 150, tikvice 200, paradajz 200 dinara. U suštini ništa nije poskupelo, ako mislite zbog ove trenutne situacije ili nešto. Kad dođe toplo vreme u Srbiji ima puno plodnog zemljišta, ima vode, ima sunca, povrće će biti još jeftinije - kaže Goran Isailović iz Vladimiraca kod Šapca.

Sudeći po onome što se najviše prodaje, uželeli smo se prolećnog povrća.

- Tikvice maksimalno korostim i na žalost uvek ih koristim kad su skupe, nikad kad su jeftine, a jagode još nisam počela. Bilo je 200 dinara, i 250, ja ne znam i sad, mislim da su oko 200 dinara. Tamo još za jedno mesec dana onda će biti i za 50 - priča jedna Beograđanka.

Na tezgama sa voćem se za svoju poziciju pored limuna, pomorandži, mandarina polako bore prve jagode.

- Svake godine čim sunce malo ogreje, jagode idu sve bolje, a kako vreme odmiče sve su jeftinije, sad su malo skuplje kao i svako prvo voće, obično je u početku malo skupo, a onda cena malo padne - kaže Rajko Manojlović, prodavac iz Grocke.

Prve jagode stižu iz Grčke. Kažu da su slatke kao med. Prodaju se u pakovanju od pola kilograma za 200 i 250 dinara. Na pijacama se mogu naći i jagode iz Turske i Albanije. Naše, iz plastenika, očekujemo početkom maja, kada stižu i rane trešnje đurđevke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE