Obrenovac, 04.12.2021

VIŠE OD POLOVINE DEVOJČICA I DEVOJAKA UHOĐENO U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 23.11.2021.
Od toga čak 70 odsto doživele seksualno uznemiravanje

Foto:Shutterstock


Istraživanje "Prepoznaj nasilje, reci ne" pokazalo je da je više od polovine devojčica i devojaka u Srbiji bilo uhođeno, dok je njih oko 70 odsto doživelo seksualno uznemiravanje.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 970 devojčica iz Srbije uzrasta od 13 do 19 godina, u junu su sprovela udruženja "Mame su zakon" i "Putevi edukacije", a simbolično je objavljeno na Svetski dan deteta.

Procenat devojčica koje su se izjasnile da su doživele nasilje drastično raste na uzrastu od 15 do 18 godine, gde je u proseku svaka treća ispitanica prijavila da je doživela neki oblik seksualnog nasilja, dok se kod ispitanica uzrasne grupe 19 godina čak 54 odsto izjasnilo da je doživelo neki oblik seksualnog nasilja, što je više nego svaka druga ispitanica ove uzrasne grupe.

- Uporednom analizom podataka dobijenih anketom možemo da izvedemo zaključak da se seksualno nasilje nad devojčicama i mladim devojkama drastično povećava na uzrastu od 15 godina, što može da se poveže s njihovim prelaskom iz osnovne u srednju školu, promenom sredine i povećanom slobodom kretanja, kao i uzrasnim karakteristikama koje dolaze sa sazrevanjem - kazala je za "Blic" Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE