Obrenovac, 18.06.2021

DONETA NOVA ODLUKA O ODMORIMA


Izvor: Kurir.rs/Blic Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 29.05.2021.
Evo na koga se ona odnosi i do kada mo┼żete da iskoristite godi┼ínji iz 2019.

Foto:Shutterstock


Svi oni zaposleni koji zbog obektivnih problema izazvanih pandemijom korona virusom nisu mogli da iskoriste deo godišnjeg odmora iz 2019. to ─çe mo─çi da urade do 30. juna.

Ovo pravo im proisti─Źe iz Zaklju─Źka vlade kojim je definisano da pored njih, tu mogu─çnost, iz istih razloga mogu da koriste i oni koji svoj odmor i iz 2020. godine nisu mogli da iskoriste u zakonskom roku, što ─çe to mo─çi da urade najkasnije do 30. juna 2022. godine.

Drugim re─Źima rok se produ┼żava za godinu dana i to za zaposlene koji zbog prirode posla, u vanrednim okolnostima usled epidemije zarazne bolesti kovid-19, zbog privremene spre─Źenosti za rad ili zbog odre─Ĺivanja izolacije nisu iskoristili odmor za 2020. ili deo odmora iz 2019. godine.

To prakti─Źno zna─Źi da se ova preporuka ne odnosi na sve zaposlene ve─ç samo na one koji ispunjavaju navedene uslove. Tako bar stoji u zaklju─Źku Vlade iz februara ove godine, kojim je van snage stavljna Uredba iz decembra 2020. godine kojom je bilo predvi─Ĺeno da se ova mogu─çnost daje samo zaposlenima u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

Razlog za izmenu usledio je u februaru ove godine nakon što su uo─Źeni problemi u organizaciji posla zbog korone i u drugim oblastima rada, zbog ─Źega je svim poslodavcima preporu─Źeno da procene ko ima pravo na produ┼żenje roka za koriš─çenje godišnjeg odmora.

Tako su bar nedavno objasnili iz Ministarstva rada.

- Ovaj zaklju─Źak odnosi na sve poslodavce na teritoriji Srbije, pa je istim stavljen van snage onaj Vlade Srbije od 15. decembra 2020. godine, koji se odnosio samo na produ┼żenje koriš─çenja godišnjeg odmora za odre─Ĺene kategorije zaposlenih u ustanovama u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i Ministarstvu zdravlja. Drugim re─Źima deo godišnjeg odmora iz 2019. treba da iskoriste najkasnije do 30. juna 2021. a pre koriš─çenja odmora za 2020 dok onaj za 2020. godinu zapo─Źnu i iskoriste u 2021. godini, najkasnije zaklju─Źno sa 30. junom 2022. godine - rekli su u Ministarstvu rada.

Vlada se na ovakav korak odlu─Źila da ne bi veliki broj zaposlenih bio ka┼żnjen što zbog objektivnih okolnosti izazvanih pandemijom nisu mogli da iskoriste svoje godišnje odmore. Procenjeno je da bi bez ove preporuke zna─Źajnom broju zaposlenih ovo pravo bilo uskra─çeno.

Ina─Źe, Zakonom o radu je predvi─Ĺeno da zaposleni godišnji odmor mogu koristi u teku─çoj godini za tu kalendarsku godinu a data je mogu─çnost da i da pravo na neiskoriš─çeni ostvari do 30. juna naredne godine.

Tako─Ĺe, zaposleni ne mo┼że da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo mo┼że uskratiti na bilo koji na─Źin ili zameniti nov─Źanom naknadom, osim u slu─Źaju prestanka radnog odnosa u skladu sa Zakonom oradu. Ako zaposleni smatra da su njegova prava iz radnog odnosa povre─Ĺena, mo┼że se obratiti nadle┼żnoj inspekciji. To se odnosi i na slu─Źaj ukoliko sa poslodavcem ne uspe da se dogovori oko produ┼żetka roka na koriš─çenje godišnjeg odmora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE