Obrenovac, 20.06.2021

VLASNICI POLOVNJAKA MOGU MIRNO DA SPAVAJU


Izvor: Kurir.rs/Sputnjik/Lokalne novine | Obrenovac, 17.05.2021.
Menja se odredba vezana za izduvne gasove IPAK MOGU─ćA REGISTRACIJA I BEZ KATALIZATORA

Foto:Vladimir ┼ápor─Źi─ç


U pravilniku koji 5. jula po─Źinje da se primenjuje i od koga strahuju mnogi vlasnici vremešnih polovnjaka bic╠üe promenjena sporna odredba o ispunjavanju uslova za registraciju vozila koji se odnose na emisiju izduvnih gasova.

Tako za kriterijum ne bi trebalo da bude uziman datum prve registracije vozila u Srbiji vec╠ü datum njegove proizvodnje!

Da se radi na izmenama i dopunama Pravilnika o podeli motornih i priklju─Źnih vozila i tehni─Źkim uslovima za vozila u saobrac╠üaju potvr─Ĺeno je u nadle┼żnom Ministarstvu gra─Ĺevinarstva, saobrac╠üaja i infrastrukture. Cilj je, kako napominju, da budu rešeni eventualni problemi prilikom obavljanja tehni─Źkog pregleda vozila.

U Ministarstvu napominju da je prema nalogu ministra Tomislava Momirovic╠üa u toku analiza odredaba tog Pravilnika i da je od Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za bezbednost saobrac╠üaja zatra┼żilo da dostave predloge za izmene i dopune Pravilnika. Radi rešavanja pojedinih spornih pitanja Ministarstvo je i u komunikaciji sa predstavnicima Mašinskog i Saobrac╠üajnog fakulteta.

A najspornija odredba Pravilnika usvojenog jula 2018. godine ─Źija primena treba da po─Źne 5. jula je upravo ta koja je u neravnopravan polo┼żaj stavila vlasnike automobile istog tipa i iste godine proizvodnje samo na osnovu toga da li su prvi put registrovani u Srbiji pre ili posle 1. marta 2014. godine.

Dva podjednako stara auta, razli─Źiti uslovi

Prema sadašnjim odredbama Pravilnika, polovna vozila, koja su prvi put registrovana posle 1. marta 2014. godine, morala bi na tehni─Źkom pregledu da ispune znatno stro┼że uslove koji se odnose na emisiju izduvnih gasova, a to se odnosi ─Źak i na automobile koji su davno proizvedeni i bez katalizatora za izduvne gasove.

Predsednik Asocijacije tehni─Źkih pregleda Vladimir Marinkovic╠ü podsec╠üa da su sva vozila koja su uvo┼żena u Srbiju od 2014. godine morala da imaju katalizator izduvnih gasova i o tome pojedina─Źnu potvrdu za to ovlašc╠üenog Auto-moto saveza Srbije ili Mašinskog fakulteta.

Stru─Źna javnost je saglasna u oceni da je nelogi─Źno da za vlasnike dva ista automobila va┼że razli─Źiti propisi, samo zato što kategorizacija nije napravljena prema evro standardu ili godini proizvodnje, vec╠ü prema datumu registracije.

Marinkovic╠ü isti─Źe da su iz Ministarstva saobrac╠üaja dobili najavu da c╠üe nesporazumi biti rešeni.

- To je unosilo veliku zabunu. Vozilo koje je na primer proizvedeno 1989. godine, a prvi put u Republici Srbiji registrovano 2015. godine, naravno da ne mo┼że da ima katalizator jer je proizvedeno bez njega. Ta nejasnoc╠üa u pravilniku c╠üe sada biti rešena. Vozila c╠üe biti posmatrana po datumu proizvodnje, a ne po datumu prve registracije u Republici Srbiji - objašnjava Marinkovic╠ü za Sputnjik.

Ko brine o autu mirno na tehni─Źki

Marinkovi─ç o─Źekuje da c╠üe to biti brzo rešeno i da kad budu otklonjene te nejasnoc╠üe, svi voza─Źi koji normalno odr┼żavaju svoj automobil, koliko god bio star, nemaju razloga za brigu, jer, kako isti─Źe, Pravilnik nema retroaktivno dejstvo.

Za "juga" za koga je 1987. godine dozvoljena granica ugljen-monoksida pri obrtaju motora u praznom hodu bila 4,5 odsto, ona je i danas tolika. U problemu c╠üe biti oni koji premaše taj procenat kao i oni koji su od 2014. morali da imaju katalizatore na automobilima, a premaše gornju granicu ugljen-monoksida koja je 0,3 procenta. I naravno, vlasnici vozila koji su u obavezi da imaju katalizator, a nemaju ga.

I to, kako napominje Marinkovi─ç, nije ništa novo, to je tako i po sadašnjim propisima.

Katalizator deo koji se menja

Na pitanje zašto ljudi skidaju katalizator , Marinkovi─ç pre svega objašnjava da je on deo vozila jako bitan za što manje zaga─Ĺivanje vazduha.

- Kad na katalizator do─Ĺe izduvni gas, sadr┼żi za nas štetne azotne okside, ugljen monoksid i štetne ugljovodonike. Prolaskom kroz katalizator do─Ĺe do katalize, odnosno promene sastava tog izduvnog gasa i te štetne stvari budu pretvorene u vodu, ugljendioksid i ─Źist azot i to izlazi iz auta. I to je sve što radi katalizator - isti─Źe Marinkovic╠ü.

I kao i svaki drugi potrošni deo na automobilu, poput diskova, plo─Źica za ko─Źnice, filtera, guma, i katalizator se potroši i to u najvec╠üem broju slu─Źajeva posle 200.000 pre─Ĺenih kilometara. Ta─Źnije, za─Źepi se zbog natalo┼żenog otpada, auto lošije vu─Źe i taj deo mora da se promeni.

- Kerami─Źki katalizator je deo koji danas nije skup, naravno, ako vozite BMV nec╠üe biti 150 evra - dodaje Marinkovi─ç.

Umesto da zamene taj deo neki su ga jednostavno odsecali pa su izduvni gasovi bez pro─Źišc╠üavanja završavali u vazduhu koji udišemo. Neki su ga skidali i da bi ga dobro unov─Źili jer su se u ranijim katalizatorima nalazili i plemeniti metali - pre svega paladijum.

Od 5. jula c╠üe prakti─Źno samo striktno biti primenjene vec╠ü postojec╠üe odredbe o merenju izduvnih gasova, za šta, kako Marinkovi─ç ka┼że, nisu opremljena sva društva koja se bave tehni─Źkim pregledom vozila.

- U ovom trenutku je aktivno negde oko 1.100-1.200 stanica za tehni─Źki pregled na podru─Źju Republike Srbije. Do po─Źetka primene pravilnika c╠üe biti otvoreno verovatno više od 500, ali u prelaznim odredbama samog Pravilnika piše da svi koji uslove rada upodobe novom pravilniku i predaju zahtev do 4. jula imaju još 180 dana da MUP iza─Ĺe na teren i proveri njihovu spremnost, odnosno da im izda novo rešenje - napominje Marinkovic╠ü.

Dodaje da o─Źekuje da c╠üe do kraja godine na raspolaganju biti izme─Ĺu 700 i 800 linija za obavljanje tehni─Źkog pregleda što bi trebalo potpuno da zadovolji potrebe našeg tr┼żišta.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova navode da je u Srbiji trenutno 2.191.748 registrovanih putni─Źkih vozila.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE