Obrenovac, 13.06.2021

VREMENSKA PROGNOZA ZA LETO


Izvor: Alo.rs/D.N./Lokalne novine | Obrenovac, 11.05.2021.
Evo kakve nas temperature očekuju

Foto:Alo!/Ilustracija


Kako direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije prof. dr Jugoslav Nikolić predviđa, naredno leto biće toplije u odnosu na višegodišnji prosek, ali se neće desiti ništa ekstremno.

Posle duge zime, koja nam je uzela i dobar deo proleća, Srbiju ove godine očekuje nešto toplije leto.

Ono će, kako kaže direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije prof. dr Jugoslav Nikolić, biti toplije u odnosu na višegodišnji prosek, ali se neće desiti ništa ekstremno. Bar ćemo imati leto.

- Prošle godine je u Beogradu bilo dva dana sa maksimalnim temperaturama iznad 35 stepeni. Ove godine se očekuje 7 do 10 takvih dana, ali ništa toliko ekstremno - kaže za Telegraf.rs profesor Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ-a

Kako profesor Nikolić navodi, očekuje se nešto veći broj dana sa maksimalnim temperaturama u odnosu na prošlu godinu.

U prilog svojoj tvrdnji dodaje i da je najnovija analiza indeksa NAO, odnosno indeksa vezanog za takozvanu Severno-atlansku oscilaciju iz koje se očekuje da ovaj indeks bude blago pozitivan tokom većeg dela leta, naročito u julu.

- Kada je ovaj indeks negativan, tada postoji veliki rizik za sušne periode i češće toplotne talase kod nas. To, svakako, prema sadašnjim analizama, nije slučaj - ističe prof. Nikolić.

Inače, prema sezonskoj prognozi RHMZ-a, jun će nam biti topliji i malo suvlji jun, ali će količine padavina biti u granicama višegodišnjeg proseka.

Jul će biti topliji, ali veoma suv i sa toplotnim talasima, koji se očekuju i u avgustu.

Septembar će biti malo topliji i suvlji, ali će padavine "ispoštovati" prosek. U oktobru nas očekuje Miholjsko leto. Biće malo topliji ali vlažan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE