Obrenovac, 18.05.2022

TEMPERATURA SE 'PRESECA' NAPOLA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 02.10.2019.
Vruće, pa kiša i drastičan pad - i za 15 stepeni hladnije

Foto:Depositphotos/MrTwister
Zahlađenje sa kišom i osetan pad temperature očekuje se večeras u celoj zemlji.

Od utorka naredne sedmice opet će uslediti lepo vreme i prema prognozama ovaj oktobar će biti topliji od proseka, uz prosečnu količinu padavina.

Kako je za Tanjug najavio meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj, temperature koje su zabeležene ovih dana, a koje su čak i do 10 stepeni više od prosečnih vrednosti, zadržaće se tokom utorka i srede.

Sovilj dodaje da nas zahlađenje sa kišom i osetan pad temperature očekuje u sredu uveče za šta je, pojašnjava, "kriv" prodor veoma hladnog artičkog vazduha, koji će preko britanskih ostrva, zapadne i srednje Evrope strujati prema Balkanu.

"Ovo zahlađenje severnim Alpima doneće sneg, severnom i centralnom delu Mediterana intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, a našem području kišu i zahlađenje za 10 do 15 stepeni", kaže Sovilj.

Kiša će početi najpre u Bačkoj u sredu uveče, navodi Sovilj i dodaje da će se u toku noći naoblačenje proširiti na zapadnu Srbiju, Srem i Banat, a u četvrtak ujutru na sve ostale krajeve Srbije, uslovljavajući pad temperature za 10 do 15 stepeni.

Navodi da će se hladnije vreme zadržati sve do kraja sedmice tako da ćemo od petka do nedelje imati maksimalnu temperaturu između 12 i 17 stepeni na području Srbije.

"U petak nas očekuje prestanak padavina, ali će slabih i kratkotrajnih još biti u subotu, nedelju i ponedeljak", kaže Sovilj i dodaje da će najviše kiše pasti u četvrtak, zbog čega će na snazi biti žuti meteoalarm, koji podrazumeva količinu kiše veću od 20 litara po kvadratnom metru za period od 12 sati.

Naredne nedelje od utorka ponovo nas očekuje porast temperature i lepše vreme.

Tako će u oktobru srednja temperatura vazduha biti za jedan stepen iznad višegodišnjeg proseka.

Očekuje se da srednja maksimalna temperatura, bar u nižim predelima bude između 21 i 23 stepena, a u planinskim predelima u zavisnosti od nadmorske visine od 11 do 18 stepen, a količina padavina u većini mesta prognozirana je od 40 do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

Što se tiče pojave mraza, prognozirano je jedan do četiri mrazna dana, kaže Sovilj i dodaje da je to malo više u odnosu na septembar kada je bilo tri mrazna dana na području Srbije.

"U svakom slučaju biće toplijih i hladnijih perioda, odnosno značajnijih variranja temperature vazduha, što je i uobičajeno za ovo doba godine",zaključuje Sovilj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE