Obrenovac, 17.05.2021

POČINJE VASKRŠNJI POST


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 15.03.2021.
Pred nama je ─îista nedelja

Foto:Mondo/Stefan Stojanovi─ç


Pravoslavni vernici danas zapo─Źinju veliki i najstro┼żi post koji ─çe trajati sve do Vaskrsa.

Vaskršnji post je najzna─Źajniji post za pravoslavne hriš─çane i predstavlja pripremu za najradosniji hriš─çanski praznik Vaskrs. Naziva se još i Sveta ─Źetrdesetnica ili ─îasni post i mnogo je stro┼żi od Bo┼żi─çnog posta.

Sem uzdra┼żavanja od vrste i koli─Źine hrane, post podrazumeva i uzdr┼żavanje od loših misli i dela. Telesni post ne doprinosi duši ako nije u skladu sa nastojanjima da se ─Źovek promeni, da suzbije svoje nagone i obuzda svoju volju i njene prohteve, ali treba da poja─Źa molitvu, razbukta u sebi ljubav prema Bogu i bli┼żnjemu i da otvori dušu za praštanje i srce za pomo─ç drugima.

Prva sedmica Velikog posta se naziva i ─îista jer se veruje da se u tim prvim danima posta u molitvama ─Źuje vapaj duše koja se ─Źisti.

Vaskršnji post podrzumeva konzumiranje hrane pripremljene na vodi, a jedino je za vreme Cveti, Blagovesti i Lazareve subote dozvoljeno jesti ribu.

U razli─Źitim krajevima Srbije u toku prve nedelje posta poštuju se razli─Źiti obi─Źaji.

─îisti ponedeljak ili ─Źisti ponedelnik je prvi dan Uskršnjeg posta. Na ─îisti ponedeljak ┼żenska ─Źeljad se sprema za veliki hriš─çanski praznik i ─Źisti ku─çu, a deca i odrasli se kupaju, šišaju i briju. U ve─çini doma─çinstava u Srbiji na taj dan menjala se slama u slamaricama jer se verovalo da toga dana ona nema buva. Istog dana su se slamarice i prale.

Prvi ko u─Ĺe u ku─çu na ─îisti ponedeljak naziva se "kvo─Źka". U Republici Srpskoj tu osobu posade "na legalo" to jest na prostrtu slamu pored ognjišta pa je ─Źaste kuvanom rakijom i poga─Źom.

Do ─îistog ─Źetvrtka, u nekim mestima, obi─Źaj je da se ne jede kašikom, ognjišta se ne pale, jede se ranije spremljena hrana. Za muškarce ponegde va┼żi pravilo da do ve─Źeri uopšte ne jedu, a devojke ne nose nikakav nakit, ne igra se i ne peva i sve je u znaku tišine.

Smatra se da je veoma va┼żno da uve─Źe cela porodica bude na okupu, a deca kokaju kokice, što je mnogima jedina ve─Źera.

U ju┼żnoj Srbiji na ─îisti ─Źetvrtak prave se posebni kola─Źi koji se daju stoci na Teodorovu subotu - prvu subotu Velikog posta. Tog dana ponegde se ugovaraju svadbe za dane posle Vaskrsa. U planinskim krajevima ─Źobani slave ovaj dan kao svoj praznik.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE