Obrenovac, 13.06.2021

VEKNA SKUPLJA OD JUNA


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2021.
Uskoro nove cene pekarskih proizvoda

Foto:Shutterstock


Ovih dana Nišlije je naljutila vest kako će u tom gradu hleb već krajem maja morati da plaćaju pet ili 10 dinara više.

O tome je javnost obavestila Unija pekara Niša, a do odluke je došlo usled uvećanja cene naftnih derivata, struje, soli, kvasca i brašna. Postavlja se pitanje da li će ovo važiti samo za teritoriju ovog grada ili jače cene osnovne namirnice mogu da očekuju i građani ostatka Srbije?

Predsednik Unije pekara grada Niša Bratislav Vukadinović objasnio je da su poskupeli svi činioci koji idu u hleb.

- Poskupela je električna energija za industrijsko pekarstvo, povećana je cena naftnih derivata, odnosno biodizel koji koriste vozila za prevoz hleba. Pored toga, skuplji su i so, kvasac i brašno - ističe Vukadinović.

Kako naglašavaju iz Unije pekara Niša, u tom gradu se dnevno na rafovima pekare nađe oko 100.000 vekni hleba, ali da sve jače cene za proizvodnju stvaraju probleme ovoj industriji, te da se sa aktuelnim cenama njen opstanak stavlja pod veliki upitnik, pa prema rečima Vukadinovića, nije bilo drugog načina sem da dođe do poskupljenja hleba.

- Mi nismo imali izbora nego da pribegnemo promeni cene koja će biti pet ili deset dinara. Moramo sačuvati ovu industriju koja pravi najjeftiniji hleb - objašnjava Vukadinović.

Konačna i zvanična odluka o poskupljenju hleba biće poznata u toku ove sedmice i tada će biti dogovoreno koja će biti tačna nova cena najjeftinijeg hleba na policama pekara u tom gradu. Nakon zvanične odluke uslediće proces promene cene u kasama, a zatim i obaveštenje potrošača kad Nišlije mogu da očekuju da ispod hleba ugledaju nove cene.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica objašnjava da se ne radi o uvećanju već o korekciji cena.

- Oni samo usklađuju cene. Ono što je bilo 30, biće 35, ono što je bilo 35 povećava se na 40 dinara. To su minimalna poskupljenja i pre se mogu nazvati korekcijama nego nekim ozbiljnim poskupljenjem. Da se o tome radilo, cena bi se povećala za dvadeset dinara minimum - objašnjava Pralica i dodaje da ne postoje određene vrste hleba koje imaju "zaštićenu cenu" u Srbiji.

Niš je prema njegovim rečima morao da uvede ove minimalne promene kad je o ceni hleba reč.

- Grad Niš ima najjeftini hleb u celoj Srbiji, pritom velika je i konkurencija, te su ove korekcije bile neizbežne kako bi se sačuvala industrija. To je jedini razlog. I ponovo ističem, ne radi se o poskupljenju, već o korekciji - ističe Pralica.

U Srbiji, zaključuje Pralica, individualna je odluka proizvođača kolika će biti cena hleba.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE