Obrenovac, 05.10.2023

VIDE─ćETE SAMO RADAR, ALI UBRZO I SAOBA─ćAJCE


Izvor: Kurir.rs/Nova/Lokalne novine | Obrenovac, 30.04.2023.
Evo kako na ulici da uo─Źite najnovije mera─Źe brzine, KA┼ŻNJAVA─ćE NA 2 NA─îINA!

Foto:MUP Srbije


Novi DUAL radar koji je odnedavno u upotrebi na srpskim saobra─çajnicama i koji, za razliku od prethodnih koje je saobra─çajna policija imala, istovremeno mogu meriti brzinu kretanja ─Źak pet vozila, prava je no─çna mora za sve bahate voza─Źe.

─îak i kada pro─Ĺete pored ure─Ĺaja koji "lovi" prekora─Źenje brzine i ponadate se da vas mo┼żda nije usnimio, iza ─çoška ─çe vas verovatno sa─Źekati patrola saobra─çajne policije.

Tehni─Źke mogu─çnosti novog radara koji koristi saobra─çajna policija znatno su bolje od onih koje su imali radari TLaser III koji su do sada koriš─çeni. Ukoliko se i dogodi da pro─Ĺete pored DUAL radara saobra─çajnicom koja ima više kolovoznih traka i ponadate se da vas mo┼żda nije usnimio, verovatno se grdno varate jer ovaj ure─Ĺaj istovremeno prati ─Źak pet vozila, neva┼żno u kom smeru se kre─çu.

Kako je objasnio Vladimir Vid iz Uprave saobra─çajne policije, najve─çi broj prekršaja koji se dokumentuje ovim radarom ─çe biti naknadno procesuirani pozivanjem vlasnika da se izjasni ko je kriti─Źnom prilikom upravljao vozilom, ali postoji i druga mogu─çnost.

"Ali mi radimo i na na─Źin da se postavi patrola malo ni┼że uz saobra─çajnicu i kada se utvrdi da je odre─Ĺeno vozilo izvršilo prekršaj prekora─Źenje dozvoljene brzine kretanja, patrola to vozilo se zaustavlja", pojašnjava policajac.

Sa kojih lokacija vreba novi radar

Vida je objasnio da se novi radar mo┼że koristiti na dva na─Źina – uz pomo─ç tronošca ili postavljanjem u posebne stubove i ku─çišta koji se nalaze pored kolovoza tako da se koristi kao stacionarni sistem za automatsko detektovanje prekršaja.

“Kada se koristi na ovaj na─Źin, pomo─çu tronošca, on mo┼że biti na bilo kojoj lokaciji. Potrebno je izvršiti odre─Ĺena podešavanja i merenja, ali nakon postavljanja on bez problema meri na svakoj lokaciji“, objašnjava sagovornik.

Dakle ako vidite trono┼żac, to zna─Źi da je rada aktivan, dok ─çe se za ku─çušta po svemu sude─çi sa─Źekati još neko vreme kako bi se videlo kako izgledaju.

Šta sve kontrolište brzinu kretanja?

Tri su na─Źina na koja saobra─çajna policija kontroliše ponašanje u─Źesnika u saobra─çaju na putevima. Do sada su koriš─çeni radarni sistemi za automatsko detektovanje brzine, “presreta─Źi”, to jest vozila bez obele┼żja policije u kojima su ugra─Ĺeni radari, ali i sistem merenja prose─Źne brzine kretanja na auto-putevima.

Zbog toga novi ure─Ĺaj Ministarstva unutrašnjih poslova znatno olakšava rad saobra─çajne policije.

"Pre svega cilj njegovog koriš─çenja je unapre─Ĺenje bezbednosti i pešaka i svih u─Źesnika u saobra─çaju. Ka┼żem pre svega pešaka zato što smo mi do sada lokacije birali na na─Źin da se brzina meri u zonama peša─Źkih prelaza i u budu─çem periodu ─çe se pre svega stavljati na lokacije na kojima se o─Źekuje da bi brzina mogla dovesti do doga─Ĺanja saobra─çajnih nezgoda. Pre svega nadamo se da ─çe uticati na bezbednost saobra─çaja i da se voza─Źi malo sporije kre─çu na našim putevima", zaklju─Źuje Vida.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE