Obrenovac, 02.07.2022

VE─ć SE VODE RATOVI ZA VODU, A JEDNA NEISPRAVNA SLAVINA GODI┼áNJE PROLIJE 26.784 LITARA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 21.04.2022.
Pogledajte gde i kako GUBIMO BOGATSTVO

Foto:Shutterstock


Politi─Źki stru─Źnjaci, futurolozi i nau─Źnici iz Svetskog ekonomskog foruma objavili su izveštaj u kome navode da ─çe se ratovi u budu─çnosti voditi zbog najdragocenije te─Źnosti na planeti - vode. Kako vreme bude prolazilo, svetska populacija ─çe rasti, a izvori vode bi─çe sve oskudniji, što ─çe biti okida─Ź za sukobe širom sveta.

Poslednje dane aprila 2021. godine obele┼żile su iznena─Ĺuju─çe vesti koje su došle iz regiona Centralne Azije. Izmedu dve nekadašnje dr┼żave Sovjetskog Saveza, Tad┼żikistana i Kirgistana, izbio je sukob u kojem je poginulo oko 40 osoba, a blizu 200 ih je ranjeno. Trodnevni sukob koji je trajao od 28. aprila do 1. maja dogodio se u mestu Kok-Taš, nakon što su tad┼żikistanske vlasti odlu─Źile da montiraju kamere putem kojih bi nadgledale rezervoare vode u pomenutom mestu na teritoriji susednog Kirgistana. Meštani su se zbog toga pobunili, a ga─Ĺanje kamenicama ubrzo je preraslo u sukob u koji su se uklju─Źile i vojske obe dr┼żave.

Ono što ovaj rat ─Źini druga─Źijim jeste pre svega povod, koji otvara novu dimenziju me─Ĺudr┼żavnih konflikata u decenijama koje su pred nama, piše sajt Klima 101.

Kvalitetna i ispravna voda za pi─çe predstavlja jedan od najva┼żnijih elemenata za normalno funkcionisanje ─Źitavog društva, a 2010. je rezolucijom Ujedinjenih nacija pravo na vodu i sanitaciju kona─Źno prepoznato kao klju─Źno za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

Me─Ĺutim, iz godine u godinu postaju sve upitnije zalihe vode. Ovo pitanje posebno dolazi do izra┼żaja zbog neadekvatnog ljudskog ponašanja kada je racionalna upotreba vode u pitanju, ali i sve izrazitijeg uticaja klimatskih promena.

Sa porastom problema u vezi sa sa zalihama i ispravnoš─çu vode za pi─çe u nau─Źnim krugovima je po─Źelo izu─Źavanje posebnog termina "water security".

U objektima kolektivnog stanovanja, odnosno stambenim zgradama, voda zbog neispravnih instalacija u stanovima se doslovce rasipa. Procenjuju se da oko 20 odsto vode potpuno beskorisno iscuri, a u jednom litru, ka┼żu stru─Źnjaci, ima ukupno 20.000 kapljica vode. I ona se u stanovima gubi naj─Źeš─çe na ─Źetiri mesta: kuhinjskoj slavini, bateriji iznad kade, lavabou i vodokotli─çu.

Da li je kod vas sve ispravno? Pogledajte koliko bogatstvo polijete ukoliko nedihtuje sve kako treba:. Vreme je da se svi dobro zamislimo nad našom budu─çnosti.

KAD KAPLJE SLAVINA KAP PO KAP GUBI SE:

- 0,05 litara vode u minuti

- 3 litre na sat

- 72 litre dnevno (kao pun bojler)

- 232 litre mesecno (0,23 kubna metra)

- 26.784 litra godišnje (26,784 kubna metra)

KAD CURI VODOKOTLI─ć GUBI SE:

- 0,067 litara vode u minuti

- 4 litra na sat

- 96 litara dnevno

- 2.976 litara mesecno (2,976 kubnih metara)

- 35.712 litara godišnje (35,712 kubnih metara)

KADA CURI BATERIJA U KUPATILU U VRLO TANKOM MLAZU GUBI SE:

- 0,167 litara vode u minuti

- 10 litara na sat - 240 litara dnevno

- 7440 litara mese─Źno (7,44 kubnih metara)

- 89.280 litara godišnje (89,28 kubnih metara)

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE