Obrenovac, 20.06.2021

VOZILA U EU SA NOVIM SISTEMOM?!


Izvor: Espreso/Ve─Źernji list/Lokalne novine | Obrenovac, 09.06.2021.
Papu─Źica gasa c╠üe vibrirati ako se prekora─Źi brzina

Foto:Profimedia


Evropska komisija razmatra uvo─Ĺenje propisa kojim se zahteva da se svi novi modeli vozila prodaju sa ugra─Ĺenim sistemom za prebrzu vo┼żnju.

Ako je takva uredba vec╠ü bila na snazi, što nije, ali je tek prošla javnu raspravu, a Komisija još uvek nije dala kona─Źni predlog koji treba usvojiti, Rim─Źev Nevera bi za kupce iz EU morao biti opremljen zakonom propisanim sistemom to bi moglo uklju─Źivati takva upozorenja za voza─Źa kao što su vibracije papu─Źice gasa vec╠ü pri maloj prebrzoj brzini, a kamoli kad juri Jadransku magistralu u blizini Dubrovnika brzinom od 230 km / h, kako je zabele┼żeno i otkriveno prošle nedelje.

Nacrt delegirane uredbe predvi─Ĺa da se prve dve godine nakon usvajanja pravilo o obaveznoj ugradnji „inteligentnih sistema pomoc╠üi u kontroli brzine“ (ISA) primenjuje samo na nove modele vozila koji se prodaju na tr┼żištu, a zatim, dve godine kasnije, svim novim vozilima.koja se prodaju.

Nacrt uredbe kao ova dva roka pominje jul 2022. i jul 2024. godine. Ali usvajanje same delegirane uredbe, verovatno zbog pandemije, odla┼że se u pore─Ĺenju sa tim prvobitnim planom.

Voza─Ź mora da ima kontrolu

Ideja je da sva nova vozila budu opremljena inteligentnim sistemom koji ─Źita sve saobrac╠üajne znakove du┼ż puta i osigurava da voza─Ź ne prekora─Źi maksimalnu propisanu brzinu. U nacrtu, Komisija predla┼że da se proizvo─Ĺa─Źima da moguc╠ünost da biraju izme─Ĺu ─Źetiri na─Źina na koja c╠üe njihov ISA sistem upozoriti voza─Źe.

Na sva ─Źetiri na─Źina voza─Ź bi mogao da „pregazi“, odnosno ukine sistem upozorenja, jer ideja nije da ra─Źunar preuzme kontrolu nad automobilom i brzinom kojom se krec╠üe, vec╠ü je uvek voza─Ź taj koji ima kontrolu . Javna rasprava o ovom nacrtu nove evropske uredbe završila se pre mesec dana i u njoj je bilo zanimljivih komentara.

Holandska kompanija TomTom, na primer, zahteva da se sistem ne oslanja samo na automatsko prepoznavanje saobrac╠üajnih znakova na putu jer razne ┼żivotne situacije, poput kamiona koji zaklanja pogled ili kiša, smanjujuc╠üi broj napisan na znaku, mogu dovesti do greške, koje bi se mogle izbec╠üi ako se sistem oslanja na mape razvijene kao deo proizvoda GPS navigacije.

Signali na ekranu su neispravni

Ali Komisija, vec╠ü u nacrtu upuc╠üenom na javnu raspravu, smatra da su postojec╠üi sistemi koji imaju samo vizuelno upozorenje na navigacijskom ekranu da voza─Ź vozi br┼że od dozvoljenog bar 20 odsto manje efikasni nego nova ─Źetiri, jer voza─Źi ─Źesto ne vide upozorenje koje im daje sistem.

Postojec╠üi sistemi sa zvu─Źnim upozorenjima su, s druge strane, efikasniji, ali njihova mana je što mogu da iritiraju voza─Źe. Evropsko vec╠üe za bezbednost saobrac╠üaja (ETSC) kritikuje Komisiju zbog izrade kaskadnog zvu─Źnog sistema upozorenja (trec╠üi od ─Źetiri moguc╠üa na─Źina rada ISA sistema) podjednako efikasnog kao i ostali.

Voza─Źi koje iritira ovaj zvuk bic╠üe skloni da isklju─Źe takav sistem upozorenja, smatra ETSC. U javnoj raspravi u─Źestvovalo je i Me─Ĺunarodno peša─Źko udru┼żenje, koje je zatra┼żilo od Komisije da predlo┼żi takav tekst propisa koji ne bi dozvolio voza─Źima da izuzmu nešto za šta misle da ih samo nervira i garantuje bezbednost u saobrac╠üaju.

Javila se i Evropska unija biciklista, koja podr┼żava sve što pešaci ka┼żu (i obrnuto), podsec╠üajuc╠üi na studiju koja je pokazala da povec╠üanje brzine vozila za samo 1 km / h dovodi do povec╠üanja sudara sa povredama od 3% i 4- 5% porast smrtnih slu─Źajeva sudar. I zahtevaju da nova uredba prepoznaje samo sisteme koji efikasno podsti─Źu voza─Źe da im se podvrgnu, odnosno da zabrane sisteme koji omoguc╠üavaju lako isklju─Źivanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE