Obrenovac, 08.05.2021

VA┼ŻNA VEST ZA SVE VOZA─îE U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/Alo/Lokalne novine | Obrenovac, 05.03.2021.
Ministarstvo promenilo propise o saobra─çajnoj signalizaciji

Foto:Shutter


Ministarstvo gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture donelo je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o saobra─çajnoj signalizaciji.

Izmenama se preciznije terminološki definišu promene re┼żima saobra─çaja tokom izvo─Ĺenja radova na putevima, odvijanje saobra─çaja u zoni pru┼żnih prelaza i pojašnjavaju odredbe koje se odnose na kretanja pešaka i biciklista u naseljenim mestima.

Voza─Ź koji vozilom nailazi na pru┼żni prelaz mora da ustupi prvenstvo prolaza šinskom vozilu koje se kre─çe prugom, a to se sada tretira kao naredba.

Izmenama se navodi i da je peša─Źka staza posebno izgra─Ĺena staza za kretanje pešaka po kojoj je zabranjeno kretanje drugim u─Źesnicima u saobra─çaju. Staza rezervisana za bicikliste i pešake je put po kome se odvojeno kre─çu biciklisti i pešaci svako u svojoj stazi, a peša─Źko-biciklisti─Źka staza je put namenjen za kretanje pešaka i biciklista. 

Izmenama su obuhva─çeni i saobra─çajni znaci za "ograni─Źenje najve─çe dozvoljene brzine na putevima" za koje se sada navodi da ozna─Źavaju "opšte ograni─Źenje najve─çe dozvoljene brzine kretanja vozila prema kategoriji puta i obavezi upotrebe svetla na teritoriji Republike Srbije".

Izmene se u velikoj meri odnose na pojašnjavanje i preciziranje terminoloških odredbi Pravilnika. Tako se recimo termini "odredišta" i "karakteristi─Źni objekat" zamenjuju sa "naseljeno mesto" i sli─Źno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE