Obrenovac, 13.06.2021

VA┼ŻNA VEST ZA VOZA─îE


Izvor: Espreso/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 07.05.2021.
Ukidaju se ograni─Źenja brzine

Foto:MUP


Vec╠ü godinama unazad prekora─Źenje dozvoljene brzine glavni je uzrok saobrac╠üajnih nezgoda na našim putevima, ali i naj─Źešc╠üi razlog stradanja jer su posledice u takvim nezgodama po pravilu te┼że.

Jasno je da sporija vo┼żnja automatski zna─Źi manji rizik, jer se pri manjim brzinama uglavnom sve završava na materijalnoj šteti i lakšim povredama. Me─Ĺutim, ograni─Źenja brzine na mnogim mestima su najbla┼że re─Źeno nelogi─Źna i nisu odmerena u skladu sa kvalitetom i širinom puteva, pa se mnogim voza─Źima dešava da nesvesno malo ja─Źe pritisnu gas i naprave prekršaj. Ponekada zaista nije lako voziti brzinom od 40 kilometara na sat na putu sa dve ili tri trake.

Takvih primera ima mnogo po ─Źitavoj Srbiji, a u Beogradu su najupe─Źatljiviji na jednom delu deonice unutrašnjeg prstena od Pupinovog mosta do Zrenjaninskog puta i na Mostu na Adi. Tamo su ograni─Źenja postavljena na 50 km/h, iako je re─Ź o modernim saobrac╠üajnicama sa širokim trakama bez peša─Źkih prelaza i bez nekih rizi─Źnih ukrštanja ili kako to sru─Źnjaci ka┼żu, konfliktnih ta─Źaka. Naravno, policijske patrole tu redovno vrebaju voza─Źe i pišu kazne za prekora─Źenja brzine, ali što se ti─Źe obilaznice ka Zrenjaninu, izgleda da nec╠üe još dugo.

Saobrac╠üajni stru─Źnjaci objašnjavaju da se ograni─Źenje na celoj deonici od Pupinovog mosta ka Zrenjaninskom putu ne mo┼że povec╠üati dok razdelna ograda koja fizi─Źki razdvaja saobrac╠üajne trake u oba smera, ne bude postavljena ─Źitavom du┼żinom puta.

Postavljanje razdelne ograde zapo─Źeto je još pre dve godine, ali je u me─Ĺuvremenu došlo do zastoja. U gradskom Sekretarijatu za saobrac╠üaj ka┼żu da su radovi prošlog meseca nastavljeni i da su pri kraju. Preostalo je da se završi još samo jedan deo puta u du┼żini od 3.200 metara na kome treba postaviti ogradu, posle ─Źega c╠üe i tu biti dozvoljena brzina od 80 kilometara na sat.

Policijske patrole, nekim slu─Źajem, baš na tom mestu ─Źesto znaju da kontrolišu brzinu. Me─Ĺutim, smerovi kretanja na Mostu na Adi su napravljeni tako da budu fizi─Źki razdvojeni, a osim zaštitne ograde sa obe strane, u sredini su i tramvajske šine. Na┼żalost, još uvek se ne zna kada c╠üe ograni─Źenje i tu biti povec╠üano.

Do kad va┼żi ograni─Źenje u zonama škole?

Mnogi voza─Źi se pitaju do kog vremena va┼żi ograni─Źenje u takozvanim Zonama škole od 30 km/h, odnosno da li je normalno da ono bude na snazi svih sedam dana u nedelji? Razlog za ovakve nedoumice je potpuno opravdan, s obzirom na to da škole ne rade non-stop, a pogotovo ne u vreme epidemije kada se veliki deo nastave odvija na daljinu.

Direktor Agencije za bezbednost saobrac╠üaja Duško Pešic╠ü na to ka┼że da ograni─Źenje brzine kretanja u Zonama škole va┼żi od 7 do 21 sat sedam dana u nedelji, ali da je planirana promena i tog pravila.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE