Obrenovac, 10.05.2021

VREMENA ZA LEGALIZACIJU SPORNIH KVADRATA SVE MANJE


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 24.04.2021.
Poznato ko sigurno neće moći da izbegne rušenje u naredne 2 godine

Foto:Dado ─Éilas


Nakon stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji, kad su poslovi kontrole nezakonito izgra─Ĺenih kvadrata sa opština prešli u nadle┼żnost grada, gra─Ĺevinska inspekcija Beograda za dve i po godine uklonila je 39 nelegalnih objekata.

To prakti─Źno zna─Źi da Beograd spada u red malobrojnih lokalnih samouprava u Srbiji koje se odlu─Źuju na ovaj nepopularan korak jer prema istra┼żivanju Naleda, koje je obuhvatilo 105 gradova i opština, u proseku se godišnje sruši samo tri objekta koji nemaju potrebne papire za gradnju.

Posebno je interesantno da ─Źak 77 posto opština i gradova nije uklonilo nijedan objekat u poslednjih pet godina, a da 37 odsto nema ni novac u bud┼żetu za ove namene. Takva situacija nije na nivou grada Beograda koji je i u bud┼żetu za ovu godinu planirao novac za rušenje objekata koji su podignuti bez saglasnosti nadle┼żnih organa.

- Od 6. novembra 2018. godine, kad je na snagu stupio Zakonu o planiranju i izgradnji, inspekcijski nadzor na teritoriji grada Beograda poveren je gra─Ĺevinskoj inspekciji grada Beograda, odnosno isti se više ne obavlja pred gradskim opštinama. Od tada do danas gra─Ĺevinska inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove izvršila je uklanjanje 39 nelegalnih objekata na teritoriji glavnog grada. đÜad je re─Ź o obezbe─Ĺenim sredstvima za potrebe izvršenja za 2021. godinu izdvojena je suma od 65 miliona dinara. Gra─Ĺevinska inspekcija je svakodnevno na terenu i prioritetno postupa u cilju zaštite javnog interesa i bezbednosti gra─Ĺana zbog ─Źega apelujemo na gra─Ĺane da slu─Źajeve nelegalne gradnje prijave ovom sekretarijatu - ka┼żu iz gradske uprave.

Istovremeno i nadle┼żnosti grada vezane za ozakonjenje nelegalnih objekata su promenjene, odnosno deo ovog posla je krajem 2019. godine preba─Źen na opštine. Nakon toga je delimi─Źno rastere─çen Sekretarijat za poslove ozakonjenja objekata jer su u njegovoj ingerenciji ostale gra─Ĺevine koje imaju ve─çe od 400 kvadrata bruto razvijene površine.

- U nadle┼żnosti Sekretarijata za poslove ozakonjenje objekata je 66.320 zahteva za ozakonjenje. Treba da se zna da je Sekretarijat nadle┼żan za rešavanje po zahtevima za ozakonjenje nelegalnih objekata koji imaju preko 400 kvadrata bruto razvijene površine - stoji u pisanom odgovoru Sekretarjata za poslove ozakonjenja.

Prema zakonu, rok za završetak legalizacije ovih objekata je 6. novembar 2023. godine, a sve dok se se ne utvrdi ima li osnova za njihovo ozakonjenje, oni se ne mogu srušiti.

- Zakonom o ozakonjenju u ─Źlanu 37 predvi─Ĺeno je rušenje nezakonito izgra─Ĺenog objekta sprovodi na osnovu kona─Źnog rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje. Ne mogu se ozakoniti objekti koji ne ispunjavaju uslove za ozakonjenje kao što su oni koji nisu izgra─Ĺeni u zakonskom roku koji su izgra─Ĺeni na javnim površinama ili oni koji nisu kompatibilni sa namenom zemljišta na kome se nalaze. Pored toga ozakonjenje ne mogu da o─Źekuju ni vlasnici koji su podigli objekte ve─çe spratnosti od dozvoljene zakonom i posebnim propisom, ali i ako vlasnik nelegalnog objekta ne doka┼że pravo svojine na nelegalnom objektu i zemljištu na kome se objekat nalazi. Treba da se zna da nelegalnim objektima nije mogu─çe prometovati - ka┼żu iz Sekretarijata za ozakonjenje grada Beograda.

Ina─Źe, prema podacima Ministarstva gra─Ĺevinarstva, sa podru─Źja 17 gradskih opština je ukupno 272.209 vlasnika nelegalnih objekata podnelo zahteve za legalizaciju.

U nadle┼żnosti grada je 66.320 što prakti─Źno zna─Źi da je preostalih 205.889 ispod 400 kvadrata i rešava─çe ih opštinske uprave.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE