Obrenovac, 17.05.2021

VODIČ ZA UPIS PRVAKA


Izvor: kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 21.02.2021.
Evo kako najlakše da upišete vašeg prvaka i šta vam je potrebno

Foto:Shutterstock


Oko 67.000 mališana u Srbiji ove godine će po prvi put sesti u školske klupe! Upis dece u prvi razred trajaće od 1. aprila do 31. maja, a roditeljima je omogućeno da preko portala eUprava na jednostavan način zakažu termin u željenoj osnovnoj školi za upis i testiranje deteta. Kurir donosi detaljan vodič kako da vašeg budućeg prvaka najlakše upišete u školu i šta vam je sve potrebno od dokumentacije.

U prvi razred osnovne škole, kako kažu za Kurir u Ministarstvu prosvete, upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po a najviše sedam i po godina. U školskoj 2021/22. godini, upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. uz obavezu da su primili DT, OPV i MMR vakcine.

- Izuzetno, detetu može da se odloži upis u prvi razred za godinu dana, u skladu sa zakonom. Dete koje ima od šest do šest i po godina upisuje se u prvi razred nakon provere spremnosti za polazak u školu - navode u ministarstvu i dodaju da je, prema podacima RZS, 66.864 dece stasalo za upis u prvi razred, napominjući da će zvanični podaci biti dostupni krajem aprila: 

- Upis u prvi razred počinje u predviđenom terminu, odnosno 1. aprila 2021. Roditelju ili drugom zakonskom zastupniku dece omogućeno je da iskažu interesovanje za upis deteta u određenu školu i to ličnim odlaskom u školu ili da elektronskim putem definišu datum upisa i testiranja deteta. Zahvaljujući elektronskoj usluzi eUpis roditelji ne donose dokumentaciju u školu, već se ona pribavlja po službenoj dužnosti elektronskim putem. Preko aplikacije eUpis izvršiće se povlačenje podataka o učeniku (izvod iz matične knjige rođenih, evidencije prebivališta i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu) i upis. Nakon upisa deteta u školu, istog dana, psiholog, odnosno pedagog škole vršiće ispitivanje deteta - objašnjavaju u ministarstvu i dodaju da će škole i roditelji biti naknadno obavešteni od kada će usluga eUpis biti dostupna. 

Jole Bulatović, direktor OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu, kaže za Kurir da čak i roditelji koji decu ne prijave preko eUpisa već direktno, ne moraju da donose lekarsku i drugu dokumentaciju.

- Na sajtu naše škole ima prijava, roditelji je, ako se ne prijave preko portala eUprave, mogu poslati elektronski ili doneti u školu. Mi ćemo zakazati termin za testiranje i nakon testiranja, roditelji potpisuju izjavu da su saglasni da dokumentaciju povučemo sa eUprave. Jedino što roditelji dostavljaju je potvrda o završenom predškolskom programu, a ta potvrda se obično dostavlja dosta kasnije, jer ih predškolske ustanove izdaju tek krajem juna.

Pošto je osnovno obrazovanje u Srbiji obavezno, za roditelje koji ne upišu dete u prvi razred kazna je do 5.000 do 100.000 dinara. (Kurir.rs/Ružica Kantar)

I PRIVATNICI RADE SISTEMATSKE

Cene od 6.900 do 7.500 dinara

Roditelji u želji da izbegnu peripetije sa čekanjima i zakazivanjima pregleda kod specijalista, decu sve češće vode na sistematske preglede u privatne klinike. Cene se za kompletan pregled kod pedijatra, specijaliste ORL, fizijatra, oftalmologa, stomatologa i logopeda, uz urađene analize krvne slike i urina, kako saznajemo, kreću od 6.900 do 7.500 dinara.

PRAVILA

Posle svih pregleda dete dobija vakcinu

Sistematski pregled je obavezan za svako dete koje se upisuje u prvi razred. On se obavlja kod pedijatra, koji na osnovu pregleda drugih specijalista određuje procenu zdravstvenog stanja deteta, i na osnovu toga izdaje potvrdu koja se prilaže prilikom upisa deteta u osnovnu školu. Za sve sistemastke preglede uput izdaje pedijatar kod kojeg se prvo odlazi, a potom i dolazi nakon završenih svih pregleda. Tada dete dobija vakcinu.

Potrebna dokumenta

- Izvod iz matične knjige rođenih

- Uverenje o pohadanju predškolskog programa

- Dokaz o lekarskom pregledu deteta

- Dokaz o prebivalištu roditelja

Testiranje deteta obuhvata

- test emotivne zrelosti

- test socijalne zrelosti

- test intelektualne zrelosti

Sistematski pregled

- otorinolaringolog

- oftalmolog

- fizijatar

- logoped

- stomatolog

- laboratorijska analiza krvi i urina

- provera vakcinalnog statusa i vakcinacija

Opada broj prvaka

Godina upisa  Broj prvaka

1953. 120.000

2000. 85.226

2015. 68.740

2018. 65.510

2019. 63.371

2020. 66.000

2021. 66.864

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE