Obrenovac, 08.05.2021

KO 2021. IDE U PENZIJU, NEKA MU JE SA SRE─ćOM


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 28.12.2020.
Od 1. januara novi uslovi

Foto:Shutterstock


Republi─Źki fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podse─ça gra─Ĺane da, u skladu sa Zakonom o PIO, od 1. januara 2021. godine va┼że novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju.

Granica za odlazak u starosnu penziju kod ┼żena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za ┼żene u 2021. godini 63 godine i dva meseca ┼żivota i najmanje 15 godina sta┼ża osiguranja. Kod muškaraca i dalje va┼że isti uslovi – 65 godina ┼żivota i najmanje 15 godina sta┼ża osiguranja, saopštio je PIO fond.

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina sta┼ża osiguranja, bez obzira na godine ┼żivota.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2021. godine muškarcima ─çe biti potrebno 40 godina sta┼ża osiguranja i 59 godina ┼żivota, a ┼żenama najmanje 39 godina i ─Źetiri meseca sta┼ża osiguranja i 58 godina i ─Źetiri meseca ┼żivota.

U ovom slu─Źaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina ┼żivota propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno mo┼że da iznosi 20,4 odsto.

Ukoliko osiguranik ┼żeli da ostvari pravo na penziju po uslovima iz 2020. godine, trebalo bi da raskine radni odnos i podnese zahtev u ovoj godini, kako bi pravo na penziju ostvario po uslovima koji va┼że u ovoj godini. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji va┼że u toj godini.

Dakle, da bi se ostvarilo pravo na penziju po uslovima koji va┼że u 2020. godini, potrebno je da se najkasnije 30. decembra raskine radni odnos, kako bi se najkasnije 31. decembra podneo zahtev za ostvarivanje prava na penziju. Zahtev za ostvarivanje prava na penziju sa prilo┼żenim dokazima mogu─çe je predati li─Źno na šalteru nadle┼żne organizacione jedinice Fonda ili ga poslati poštom kao preporu─Źenu pošiljku.

Pored toga, Fond je gra─Ĺanima omogu─çio da zahteve za ostvarivanje prava na penziju podnose i elektronskim putem, koriš─çenjem veb portala e-Šalter, preko adrese esalter.pio.rs. Portalu se mo┼że pristupiti i preko sajta Fonda. Na portalu se nalazi i detaljno uputstvo za koriš─çenje, kao i uslovi koje je neophodno ispuniti da bi se portal mogao koristiti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE